Corupția şi sistemul ilicit de îmbogățire de la „Eftimie Murgu”, pedepsite doar după intervenția Procurorului General al României!

În „mica Sicilie”, aşa cum e cunoscut judeţul Caraş-Severin de către procurorii DNA sau DIICOT din ţară, „fabrica de diplome” de la Universitatea „Eftimie Murgu” a funcţionat ani buni fără ca organele de cercetare penală din teritoriu să aibă vreo reacţie, deşi era de notorietate cum se face învăţământ superior de calitate la Reşiţa.

Organele de cercetare penală au descins în Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa mai întâi în iulie 2012, atunci când au investigat vânzarea lucrărilor de licenţă. Vizate, Claudia Andriţoi şi Andrea Minda. În mod absolut surprinzător, dosarul a fost „rezolvat” la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin prin neînceperea urmăririi penale. A fost însă doar ceva de moment, pentru că procurorul general al României a mirosit lucruri necurate şi a dispus redeschiderea dosarului. Au fost infiltraţi în universitatea reşiţeană investigatori sub acoperire, s-a montat tehnică de supraveghere şi s-au autorizat interceptări telefonice şi înregistrări ambientale. Sesizarea din oficiu a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie datează din august 2013 şi priveşte infracţiuni de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. Intervenţia procurorului general al României este dovada clară că în Caraş-Severin funcţiona un sistem relaţional atât de bine pus la punct încât orice intenţie a organelor de cercetare penală de a face curăţenie la „Eftimie Murgu” ar fi fost sortită eşecului în cazul în care de dosar s-ar fi ocupat în continuare procurori din Caraş-Severin sau Timiş. Unii dintre aceştia îşi rotunjesc veniturile predând studenţilor reşiţeni, iar interesele şi legăturile cu diverse personaje, cum ar fi fostul de acum preşedinte al Senatului, Marian Mihăilă, sunt mai mult decât clare.
Plasarea investigatorilor sub acoperire în rândul studenţilor şi interceptările efectuate de Direcţia Generală Anticorupţie nu numai că au confirmat suspiciunile din 2012, cu privire la vânzarea lucrărilor de licenţă, dar au generat un adevărat cutremur. De data asta nu se mai poate vorbi despre cazuri izolate, ci despre un sistem bine pus la punct prin care profesorii universitari s-au îmbogăţit ilicit. Nu toţi, majoritatea! Având în vedere faptul că există o structură ierarhică am putea vorbi chiar despre un grup infracţional organizat care lucra în stil mare. „Trebuie avut în vedere modul de operare al inculpaţilor care denotă specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală, fiind în relaţionare cu alte cadre didactice (se feresc să pretindă bani sau favoruri de natură sexuală în mod direct, luarea unor măsuri de autocontrol prin care să testează interlocutorul să nu aibă mijloace de înregistrare, ca în cazul lui Franţ Florin care în mod repetat a întrebat investigatorul dacă are tehnică pe el şi să nu pună întrebări directe cu privire la modalitatea în care îi va aranja examenele, evită să vorbească pe telefon atât Franţ Florin cât şi Oriol Irina dar şi Vişan Mihai, preferând locurile de întâlnire din afara Universităţii, hoteluri sau restaurante eventual mai puţin populate), şi de asemenea, studenţii favorizaţi fac parte dintr-un cerc foarte strâns de relaţionări, care să le asigure o eventuală protecţi, dintre studenţii favorizaţi în promovarea cu ,, regim preferenţial al examenelor”- când pot aceştia să vină la examene şi în cadru privat cu punerea la dispoziţie a unor materiale din care să copieze-, făcând parte cadre MAI (poliţişti, pompieri dar cu funcţii de conducere), fiii/ rudele unor şefi din cadrul IPJ Caraş-Severin, oameni de afaceri sau fii acetora, fii de demnitari, persoane care să le asigure protecţia juridică”, a arătat procurorul de caz.
Declarată nevinovată de Parhetul cărăşean după descinderile din 2012, Claudia Andriţoi, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, a răspuns din nou întrebărilor procurorului. De data aceasta, celui venit de la Parchetul Înaltei Curţi. Febleţea studenţilor reşiţeni s-a arătat contrariată de redeschiderea dosarului ce o vizează încă de acum trei ani, mai ales că în ultima vreme nu s-a mai aflat la catedră. „Eu de un an de zile nu sunt în universitate, nu pot să vă spun mai mult. Am fost anchetată în dosarul de acum trei ani, s-a dat neînceperea urmăririi penale. Acum nu ştiu despre ce e vorba”, a spus Claudia Andriţoi înainte de a intra la audieri.

Comments

  1. un Student says:

    Domnule Stanciu, ar trebui “sa raspunzi” pentru ca iti permiti cu atata usurinta sa numesti aceasta Universitate “fabrica de diplome”. Pe langa fiii unor demnitari (dupa cum zici tu), aici au invatat si inca mai învata multi studenti care nu au cumpărat nici un examen!!! Sunt profesori care nu au acceptat niciodata si nu accepta nici un fel de “atentii”! Cei vinovati platesc deja! Foarte bine! Dar de ce sa plateasca toti? Si profesorii si noi studentii care chiar invatam aici? Si nu suntem chiar putini acestia! Am colegi cu premii deosebite la olimpiade: marele premiu, premiul I etc. Ca sa înțelegi si tu, cei de la Resita au fost mai buni decat cei de la Bucuresti, Cluj, Timisoara etc. si au obtinut aceste premii in deplasare! Si nu doar o data! Mai nou, insinuezi ca nici procurorii din CS si TM nu sunt corecti si “rezolva” problemele intr-un anumit fel… Doar tu esti corect!!! Daca au primit neinceperea urmaririi penale, inseamna ca sunt nevinovati si s-au ales doar cu numele patat de unii ca tine! Fii obiectiv! Fii cronicar, nu circar!
    Apropo, unde ai terminat facultatea? Desigur, daca ai facut?

  2. cristi says:

    Uitati-va pe acest link al universitatii, http://www.old.uem.ro/index.php?id=929 si veti vedea ca toate persoanele loiale tovarasei rector au fost puse pe functie de conducere. Inclusiv conducerea ligii studentilor a fost rasplatita pentru “colaborarea” de care a dat dovada. Sunt medode de conducere pe care familia Frunzaverde le-a mostenit de la parinti, care au fost vajnici activisti PCR in perioada domniei lui Ceausescu.

  3. Victor says:

    pe langa faptul ca este o veritabila fabrica de diplome este o veritabila cacastoare de afacei necurate , coruptie , futareala , dezmat si imbogatiti ilicit. de asa oameni nu cred ca mai are Romania nevoie ,cu diplome care nu reflecta realitatea inteligentei native a fiecaruia. diplomele pe care le aveti arata inteligenta zero , inteligenta artificiala cu plagiatori si oameni de nimic. asta vrei sa spui mai studentule basit.DACA VA ADUCE IN FATA REEVALUARII DIPLOMELOR OBTINUTE PE NEDREPT AJUNGETI CULEGATORI DE PRUNE IN JUDETUL NOSTRU.

  4. alt student says:

    Pt un student. Ce legatura au studiile autorului articolului cu realitatea prezentata in articol? Fraierii se chinuie, invata pentru bursa si vin d-soarele care intretin relatii sexuale cu profesorii si ramai cu ochii in soare.

  5. CLAUDIU says:

    Dna Andritoi cum poate fi decan al unei facultati daca de un an de zile nu mai este in universitate, asa cum afirma dansa? Aceasta functie este “la distanta”?

  6. Eu says:

    E în concediu de maternitate, nu “decan la distanță”

  7. Cornel says:

    Ba mai lăsați-ne dracu,aceeași stire de o săptămână gata știm cum sta treaba, aceeasi corupție sunt in toate universitățile din tara,nici-o diploma de facultate din Romania nu este recunoscută in America și voi faceti pe desteptii . Același rahat îi și la timisoara sau oriunde in țară, faceți facultate in Anglia daca sunteți șmecheri nu in Romania.

  8. Radivoj Milenovici says:

    UEM din Resita colcaie de puslamale de crima organizata si din partea asa zisilor ”studenti”, dar si din partea asa zisei conduceri si a cadrelor didactice . Conducerea si pedagogii fac parte dintr-o adunatura de ”MASONI”, ”CRIMINALI ORGANIZATI”,(criminali cu gulere albe). PS….trebuie dati afara toti inclusiv si cei care nu au fost corupti , doar pentru ca au stat indiferenti . Ceilalti care au intocmit si au facut parte activ in aceasta ”gasca” de ”crima organizata” sa fie trimisi la temnita si averile confiscate si inlaturati definitive pe viata din orice institutie de invatamant din Romania . Punct .

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/