Coronavirus, un italiano vero!

De câteva luni, coronavirusul e parte din existența noastră. Deschidem ochii dimineață și primul lucru pe care îl facem e să ne asigurăm că nu avem febră, că nu tușim, că respirăm normal. Mă rog, toate acele simptome ale noului virus care bântuie lumea de la un capăt la altul, abia apoi ne dăm jos din pat, pentru a ne spăla bine, bine, după indicațiile specialiștilor, cu apă și săpun (de parcă până acum o făceam altfel) și, după caz, pe lângă apa de gură, l’eau de toillete, introducem în acest ritual firesc alcoolul sanitar, să ne dezinfectăm degetele, podul palmei și unghiile.

Aceiași specialiști încearcă să ne facă să înțelegem că așa ar trebui să arate un început de zi din viața noastră. Să nu ne atingem cu degetele gura, nasul și ochii, dacă vrem să trăim fără temeri de coronavirușii care pândesc peste tot mai ceva decât confrații lor generatori de rujeolă, tuse măgărească, Ebola ori SIDA. Dacă s-ar putea, să mâncăm purtând mănuși ori cu masca pe față, la cel puțin trei metri distanță unii de alții.

O întreagă isterie întreținută, din păcate, și de mass-media. Dimineață, la prânz și seara, jurnalele televiziunilor naționale toarnă gaz pe foc. Update-uri peste update-uri, exclusivități și breaking news-uri, care mai de care mai panicoase. Imagini deprinse dintr-un film horror (Cernobîl e nimic pe lângă ce ne arată TVR, Pro TV, Antenele, Realitatea TV), pe un fond muzical care te face să crezi că apocalipsa a trecut curvește granița în România, ascunsă în cala unui avion venit din Italia, cu o știristă afișând o morgă gravă, cu oameni îmbrăcați în alb, veniți parcă de pe Lună sau Marte, cărând un copârșeu cu suspectul numărul unu al României, în jurul căruia gravitează toată îngrijorarea unei națiuni bolnave după atâtea știri cu babe violate, cu traficanți de carne vie și popi siluind enoriașele.

Coronavirusul e o pâine bună de mâncat și pentru politicieni care au făcut din el o adevărată pasiune. Atunci când nu sunt ocupați cu strângerea peturilor de la marginea pădurilor, nu plantează puieți în Luna Pădurii, nu se războiesc cu Raed Arafat sau cu PSD, se bulucesc la TV, în publicațiile online, băgându-se în seamă cu tot dinadinsul. O isterie generală, întreruptă, din când în când, de o știre precum cea cu reținerea fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, și plasarea acestuia sub control judiciar. În locul unor declarații menite să creeze o stare de liniște, din toate părțile curg informații care au rolul să bage spaima în oameni. O atitudine iresponsabilă la care își dau mâna specialiștii, politicienii și ziariștii, fiecare în căutare de senzații tari și capital de imagine, căci, nu e așa, alegerile bat la ușă, iar poporul trebuie să afle ce fac unii ca să-i meargă bine, chiar dacă pentru asta se „hrănesc” zilnic cu coronavirus, exact ca în reclama din comerțul socialist de stat: „Nicio zi fără pește”. De aici și glumele din spațiul virtual care fac haz de necaz: România exportă fetițe de companie, iar, la schimb, din Cizmă a primit un italiano vero, sub forma acestui virus.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/