Cornel Sămărtinean despre anchetarea „Operaţiunii Sparanghelul”: „România face parte din Uniunea Europeană, iar libera circulaţie este garantată”

Cornel Sămărtinean, deputat PMP de Timiş, consideră că această comisie de cercetare a modului în care românii au plecat la cules de sparanghel în Germania este inutilă.

Explicaţia parlamentarului este legată de faptul că şi în România, dacă motivai pe perioada stării de urgenţă că pleci la muncă, aveai dreptul să circuli. Că locul de muncă este în Germania este partea a doua şi nu vede nicio problemă. Mai mult, acesta spune că România face parte din Uniunea Europeană şi că libera circulaţie este garantată.

„Această comisie, înfiinţarea ei, cât şi problematica pusă odată cu înfiinţarea ei, fac parte din jocul politic al PSD-ului şi al aliaţilor lor. Să ne aducem aminte că România face parte din Uniunea Europeană, libera circulaţie a cetăţenilor este garantată, aşa că nu poate nimeni să oprească un cetăţean român să se deplaseze oriunde în Europa, cu respectarea legislaţiei în fiecare ţară şi respectarea obligaţiilor care exista prin acea stare de urgenţă şi care nu permitea decât în anumite condiţii deplasarea atât pe teritoriul României, dar care permitea cu o motivaţie bine definită ca o persoană să plece de acasă la un serviciu. Că acel serviciu era în Germania sau în altă ţară, era liber omul să circule. Este datoria noastră să respectăm această libertate de circulaţie”, a precizat Cornel Sămărtinean.

Prin acest punct de vedere, concepţia parlamentarului se aproprie foarte mult de cea a reprezentanţilor PNL, care au dat explicaţii asemănătoare. Precum colegii liberali, Sămărtinean susţine o analiză despre cum se poate ca statul român să-i determine pe aceşti oameni să lucreze în România.