Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, susține că dacă România ar fi cerut finanțare din fonduri europene pentru toate cele opt spitale regionale promise de actuala guvernare acestea ar fi avut șanse reale să fie aprobate.
„În primele șase luni am negociat Programul Operațional Regional cu toate statele membre. Singura solicitare pe care am avut-o din partea Guvernului României, a Ministerului Dezvoltării Regionale de la acea vreme, a fost aceea de a finanța cele trei spitale regionale. Cred că orice ar fi fost posibil, dacă se solicita se puteau aloca bani pentru orice nevoi existau, deci noi adoptăm programele operaționale adaptate la nevoile cetățenilor”, a declarat Crețu.
Potrivit programului de guvernare 2018-2020, Executivul s-a angajat să susţină construirea a opt spitale regionale. Apoi au rămas doar cinci: Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov. În final au rămas doar trei. Iași, Craiova și Cluj! Timișoara a dispărut astfel de pe listă.
Întrebată dacă UE ar fi acordat României finanțare pentru toate cele opt spitale regionale în cazul în care Guvernul României ar fi solicitat acest lucru, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a refuzat să se întoarcă la momentul depunerii acestor cereri de finanțare. „Eu vorbesc pentru prezent, nu știu ce ar fi fost și cum s-ar fi răspuns în anul 2014, dar vreau să vă asigur că atunci era un anumit context, mă refer la cel economic și social, azi suntem într-un alt context, avem o viziune privind modul în care răspundem nevoilor românilor”, a declarat ministrul PSD.