Copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice. Nu pot fi însă amendați!

copii bicicleta 2
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Unele legi în România sunt adoptate, dar uneori nu pot fi aplicate. Este și cazul articolului din Codul Rutier care stipulează că minorii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice.

În Timișoara vedem tot mai des copii pe bicicletă. Fie că sunt însoțiți sau nu de părinți, cei sub 14 ani nu au voie să pedaleze prin oraș. Totuși, ei nu pot fi amendați.

Am solicitat IPJ Timiș să ne transmită câte sancțiuni au fost date pe această specță în ultimii doi ani. Nicio surpriză, niciuna!

„În conformitate cu art. 70 alin. 2) din O.U.G. 195/2002R privind circulaţia pe drumurile publice, <<pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani>>. De asemenea, în conformitate cu art. 11 alin. 2) din O.G. 2/2002 privind regimul juridic al contravenţiilor, <<minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional>>. Astfel, vă comunicăm că, în anii 2021 şi 2022 (până în prezent), nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale conducătorilor de biciclete care nu aveau 14 ani”, ne-a transmis IPJ Timiș.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Și totuși, tot mai mulți părinți își lasă copiii să circule pe biciclete prin oraș. Problema este că nici măcar nu le fac educație rutieră. În fotografiile realizate recent, se vede cum 3 băieți merg pe două roți și traversează strada pe trecerea de pietoni nemarcată cu pistă de biciclete.

copii bicicleta

Potrivit un statistici a Poliției Române, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și abaterile bicicliștilor (11,2%), rezultând 323 de accidente, soldate cu decesul a 86 de persoane şi rănirea gravă a altor 237. Datele sunt valabile pentru primele 8 luni ale anului.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/