Mai multe organizații neguvernamentale le dau o mână de ajutor pe perioada vacanței de vară mamelor refugiate din Ucraina care au ajuns în județul Timiș. Pentru copiii acestora, voluntarii pregătesc activități educaționale și recreative, iar unele administrații locale se gândesc să îi trimită chiar și în excursii în regiune, pentru ca micuții să se împrietenească și mai bine cu acest nou loc în care sunt nevoiți să locuiască.
Pentru perioada de vară, când grădinițele și școlile sunt în vacanță, Grupul de Inițiative Sociale LOGS va desfășura activități cu copii și adolescenți, pe grupe de vârstă. Programul va fi unul extins, de la 10 la ora 19, tocmai pentru ca inclusiv copiii refugiaților care s-au angajat sau vor să lucreze în județ să aibă un loc în care să își lase în siguranță copiii.
„Noi la Asociația LOGS lucrăm cu copii refugiați de mai bine de 2 ani. Știind că în Timișoara avem foarte multe mame cu copii, am pregătit programe cu servicii complexe atât pentru adulți, cât și pentru minori. Pe partea de minori, noi derulăm deja ateliere săptămânale de dezvoltare personală, de art-terapie, de petrecere a timpului liber.”, declarat Flavius Ilioni Loga, președintele asociației.
Sunt și alte organizații din Timișoara care se pregătesc să îi întâmpine pe copiii refugiați din Ucraina cu activități de joacă sau extracurriculare.
„Din fericire, mai multe organizații din Timișoara au început să creioneze și să pună în practică o serie de programe destinate copiilor refugiați din Ucraina. Avem organizația FITT care împreună cu mame refugiate din Ucraina a gândit un program destinat copiilor. Ei vor merge într-un spațiu dedicat lor și vor putea să stea acolo de dimineață până după-amiază. Asociația SCOP va lansa un centru de zi pentru copiii refugiați din Ucraina și mai este organizația Salvați Copiii care organizează o serie de grupuri de suport atât pentru copiii din Ucraina, cât și pentru părinții lor. ”, a declarat Angela Ciupa Rad, reprezentantul Direcției de Asistență Socială care activează la centrul de suport Timișoara pentru Ucraina.
De asemenea, o grădiniță privată din Timișoara a oferit gratuit 10 locuri pentru copii din Ucraina și a angajat și o mămică refugiată să comunice și să aibă grijă de micuți pe perioada verii.
În județ, la Sânnicolau Mare sunt stabilite deja de luni bune mai multe familii de refugiați, aproximativ 19 persoane, mame, femei mai în vârstă și copii. În jur de 10 copii urmează cursurile învățământului public. Pentru ei, primăria a organizat, în vacanța de primăvară, o excursie pe Clisura Dunării și la Porțile de Fier, iar pe perioada verii caută soluții pentru copiii care sunt înscriși la grădiniță și școală.
„Cred că una dintre cele mai bune soluții pe perioada verii, având în vedere că ei locuiesc toți în același imobil, este ca persoanele mai în vârstă să stea cu copiii pe timpul zilei, iar în alt context, încercăm să le mai oferim o excursie copiilor ca să se bucure în această vacanță și eventual alte oportunități. Suplimentar, vreau să vă spun că acolo unde sunt cazați fac cursuri de limba germană și încercăm în limita posibilităților să îi ajutăm și să le facem viața mai frumoasă la Sânnicolau.”, a declarat primarul Dănuț Groza.
Potrivit inspectoratului școlar, în sistemul de învățământ din județ sunt înscriși 32 de preșcolari și 70 de elevi. Mai sunt însă și alți copii de refugiați care se află pe teritoriul Timișului, dar care studiază în continuare în online, cu profesorii din Ucraina.