Ce este „apa la plămâni” și de ce apare?

pleurezia
untitled design set 970x90 px

„Apa la plămâni” sau pleurezia – în termeni medicali, înseamnă acumularea de lichid în exces între plămân și peretele toracic, format din coaste, mușchi și vase sanguine.

Acumularea de lichid apare pe seama unor infecții respiratorii, dar pot exista și alte cauze precum TBC, cancerul malign, pneumoniile netratate, insuficiența cardiacă, artrita reumatoidă, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronșita, infecția cu HIV sau ciroza hepatică.

Pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice în timpul respirației și în unele cazuri poate fi urmată de febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductivă sau dispnee. Stabilirea diagnosticului se poate face în urma unui consult pneumologic, urmat de realizarea unor investigații imagistice – adică radiografie toracică sau computer tomograf”, a explicat Dr. Alin Ciprian Nicola, Șef Compartiment Chirurgie Toracică din cadrul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Îndepărtarea excesului de lichid pleural este însă esențială, iar acest lucru se realizează printr-o procedură numită puncție pleurală, prin toracoscopie video-asistată sau prin drenaj pleural. Acesta va atenua presiunea asupra plămânilor. Așadar, respirația va fi una ușoară.

„Lichidul extras trebuie analizat în laborator pentru a se stabili ce anume a condus la acumularea acestuia la nivel pulmonar. Mai exact, se caută cauza. În paralel se demarează tratarea medicamentoasă. Amânarea extragerii lichidului pleural poate conduce la afectarea majoră a plămânului prin infectarea lichidului. Se formează așa numite abcese care necesită un tratament de lungă durată”, a mai explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/