Copiii isteți ai Reșiței, cu burta goală pe carte!

Aproape 1.000 de elevi merituoși din școlile reșițene primesc burse ridicole, cu care nu pot să-și cumpere mai mult decât o carte ieftină pe lună!

Rezultatele elevilor la învățătură atât la olimpiade, cât și la concursuri școlare sunt răsplătite de municipalitate prin burse de merit. De asemenea, elevii cu probleme de sănătate sau venituri mici în familii sunt și ei sprijiniți prin intermediul burselor sociale.

În urma solicitărilor unităților de învățământ, elevii disciplinați ce au obținut rezultate foarte bune la învăţătură și-au câștigat dreptul la răsplată prin burse, în funcție de performanțele fiecăruia. „Disciplinat” nu este specificat la întâmplare, deoarece, deși elevii pot avea rezultate excelente, nota 10 la purtare este una dintre condițiile impuse pentru o bursă de merit sau de studiu.

Consiliul Local al municipiului Reșița a hotărât și aprobat numărul de burse și cuantumul lunar al unei burse aferente semestrului al II-lea al anului școlar 2018-2019. Mai exact, pentru elevii silitori s-au aprobat 1.244 de burse. Acestea sunt definite pe categorii, fiecare bursă având stabilit tipul și condițiile pentru a beneficia de una dintre ele. Vorbim despre burse de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social.

Bursa de performanță are cea mai mare valoare, aceasta fiind de 100 lei/lună. Celelalte sunt de 20 și 30 lei pe lună. Pentru a nu dezbate valorile de 20 și 30 lei, mai bine precizăm totalul general atribuit elevilor silitori sau nevoiași, acesta fiind în cuantum de 187.380 lei/semestru sumă ce reprezintă contravaloarea celor 1.244 de burse. Ceva mai mult entuziasm, abia din toamnă încolo. Începând cu anul școlar 2019-2020, conform unei hotărâri aprobate de Guvernul României, sumele alocate lunar, pentru toate tipurile de burse, nu vor fi mai mici de 100 de lei. Astfel, poate măcar la anul, elevii buni își vor simți apreciate eforturile.

Bursele de performanță se acordă elevilor ce au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale la diferite concursuri și olimpiade organizate de Ministerul Educației. Cele de merit sunt pentru elevii ce au obținut media generală de cel puțin 8,5 și locurile I, II sau III la etapele județene la olimpiade și concursuri. Bursele de studiu se acordă elevilor din familii ce au venituri mici și o medie generală peste 7. Bursele de ajutor social se oferă elevilor care sunt orfani sau suferă de diferite boli cronice. Nota 10 la purtare este o condiție generală, fără de care nu se obțin bursele de merit sau de studiu.

Conform celor aprobate ieri, de consilierii locali reșițeni, la capitolul burse de merit, Liceul Teoretic „Traian Vuia” este pe primul loc în Reșița. 184 de burse de merit le-au fost acordate elevilor silitori de la „Pod”. Următorul este Colegiul Național „Traian Lalescu”, cu un număr de 178 de burse de merit acordate. Pe locul 3 sunt Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” și „Mircea Eliade”, cu 103, respectiv 101 burse de merit acordate.