Copiii din Cănicea învață în condiții inumane cu acordul Inspectoratului Școlar!

Problema modului în care se face școală în comuna Domașnea încă așteaptă o rezolvare sau măcar un set de concluzii din partea autorităților competente. Cu toate că Inspectoratul Școlar a promis de mai bine de două luni că va lua problema în mâini, situația a fost, se pare, acoperită sub preș și de cei care ar trebui să ia măsuri.

În localitatea care funcționează pe legea pumnului, exemplu dat chiar de către edilul-șef, interesul pentru educație este umbrit vizibil de alte zeci de interese ale celor aflați la cârma satului fără câini. Reamintim că Domașnea se bucură deja de o școală complet modernizată, dar, cu toate acestea, învățăceii din satul Cănicea au devenit bătaia de joc a autorităților locale.

Din cauza unor neînțelegeri financiare, de care primăria se face responsabilă, porțile unității de învățământ sunt închise, iar elevii sunt obligați să învețe în vila încă neterminată a unuia dintre profesori. Problema și mai mare este aceea că locul este total neadecvat pentru activitatea educativă a celor mici, iar atitudinea învățătorului asupra micuților lasă și ea de dorit.

Problema a ajuns, cu greu, și pe masa Inspectoratului Școlar Caraș-Severin. Asta, în încercarea de a se afla dacă imobilul, pe care elevii din Cănicea îl numesc școală, are autorizație de funcționare și dacă îndeplinește toate condițiile necesare pentru a putea servi drept unitate de învățământ. Mai mult decât atât, și modul în care învățătorul își tratează elevii a fost unul dintre aspectele pe care autoritățile competente s-au angajat să le verifice.

Cu toate acestea, de mai bine de două luni, de când redactorii Express de Banat au prezentat Inspectoratului Școlar situația scandaloasă de la Domașnea, totul a rămas doar la stadiul de promisiuni.

„Inspectorul de zonă, în prima sa descindere acolo va analiza ce pași s-au mai făcut la școală. Încă este cu semn de întrebare darea în folosință a clădirii respective care momentan este închisă. Este o chestie absolut inacceptabilă, ca elevii să țină cursuri în locuri neavizate. După ce vom merge acolo vom avea informația corectă”, a explicat inițial inspectorul școlar general, Nicolae Grindeanu.

De atunci a trecut ceva vreme, iar „informațiile corecte” nu s-au ostenit să apară. După mai multe încercări, inspectorul de zonă, în cazul acesta profesorul Constantin Nicolaescu, a declarat că inspecția în teren a fost făcută, concluziile însă au fost predate către inspectorul școlar general. „Am fost deja în zonă în urmă cu câteva săptămâni. Am predat situația domnului Nicolae Grindeanu”, a explicat acesta.

În ceea ce îl privește pe inspectorul școlar general, în ciuda încercărilor repetate, atât telefonic, cât și personal, din partea redactorilor Express de Banat, acesta nu a putut fi încă găsit. Asta, cu toate că acesta s-a angajat să analizeze condițiile în care elevii din Cănicea învață, situație ce urma ulterior să fie făcută publică.

Nici inspectorul școlar adjunct, profesorul Paul Șușoi, singurul care a fost de găsit în ultima perioadă, nu a fost în măsură să ofere mai multe informații cu privire la constatările inspecției la vila-școală din Cănicea. „Despre aceste subiect nu știu să vă spun nimic. Nu toate informațiile ajung la mine”, a explicat Paul Șușoi.

În aceste condiții, singura explicație logică pentru lipsa de cooperarea a autorităților care ar trebui să vegheze asupra bunului mers al învățământului din județ este dezinteresul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/