Controversatul proiect imobiliar din centrul Timișoarei a primit undă verde!

Centrul Capitalei Banatului va avea cu siguranță un aspect nou, după ce proiectul futurist de pe terenul fostului Liceu de Arte va putea prinde viață. Până la urmă, ”mișcarea” primarului Robu, de a retrage proiectul de la vot s-a dovedit a fi de bun augur, în ciuda opoziției useriștilor. După o nouă dezbatere publică, proiectul a trecut! 

Proiectul imobiliar a trecut de trei dezbateri publice. Până la urmă, s-a ajuns la un oarecare consens. Concret, proiectantul a renunțat la ideea de a construi un turn care ar fi depășit regimul de înălțime al Catedralei Mitropolitane. În ansamblu, PUZ-ul includea și un turn, care ar fi urmat să aducă un omagiu Grupului Sigma, care a activat ani de-a rândul în cadrul Liceului de Arte Plastice. Proiectul imobiliar va valorifica zona ce cuprinde clădirea liceului, plus fostul sediu al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, clădirea care este monument istoric și nu va fi demolată. Pe lângă zona de birouri, spații de locuit și spații pentru servicii, proiectul implică și un muzeu pentru comunitatea evreiască, deoarece în urmă cu un secol, pe locație a existat Liceul Israelit, dar și o mare parcare.

Controversele s-au iscat din cauza aspectului futurist al zonei, cu edificii de sticlă. Un alt aspect era cel al depășirii regimului de înălțime. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și-a exprimat public opinia că ideea că nimic nu poate fi mai înalt decât Catedrala e o greșeală, și a dat ca exemplu New York-ul, unde lângă vechi biserici tronează, impozant, mărețele zgârie-nori. De altfel, la precedenta ședință în care proiectul a fost supus votului aleșilor locali, în octombrie, edilul a retras proiectul. Acest lucru a fost posibil deoarece Nicolae Robu era cel care înaintase proiectul de HCL.  La ședința trecută, Dominic Fritz, candidatul USR pentru fotoliul de primar, a venit în sală. Fritz, dar și alți membri USR, s-au opus vehement proiectului, întocmit de un arhitect clujean, Claudiu Ionescu.

Simțind momentul inoportun, Robu a retras proiectul, iar cei de la USR Timiș au clamat pe Facebook că este o mare victorie. Edilul însă a gândit pragmatic, și a evitat ca proiectul să fie respins la vot. Procedural, asta îi mai dădea două ”șanse” de a fi supus la vot în forma prezentă. Și iată că proiectul a trecut! Cu 17 voturi și șase abțineri, PUZ-ul a fost adoptat. Iar USR a dovedit, din nou, că mai are multe de învățat în ABC-ul politicii.