Contre între Garda Forestieră Timișoara și Direcția Silvică din Caraș-Severin! „Au indus în eroare opinia publică”

lemne taiate

Noi nereguli au fost depistate de Garda Forestieră Timișoara în pădurile din Caraș-Severin. Mai precis, este vorba, spun cei de la Gardă, de peste 11.000 de copaci tăiați ilegal în Ocolul Silvic Nera. Informațiile sunt însă trunchiate, spun cei de la Direcția Silvică Caraș-Severin.

Garda Forestieră Timișoara a anunțat luni, pe pagina de Facebook a instituției, că în Ocolul Silvic Nera s-au tăiat 11.311 arbori ilegal, în volum de 1193,76 mc, cu o valoare de 367.552 lei. Au fost făcute o serie de plângeri penale și au fost aplicate peste 50 de sancțiuni contravenționale, fiind imputați în total peste 150.000 de lei pentru diverse abateri. În același timp, spun cei de la Garda Forestieră, Ocolul Silvic Nera a efectuat 48 de controale, dar a aplicat doar două sancțiuni.

Direcția Silvică Caraș-Severin admite că Garda Forestieră Timișoara, prin controalele sale, vine în sprijinul instituției și întregește eforturile comune de a reduce „hoția din pădure”, însă subliniază că în informarea transmisă pe Facebook sunt o serie de greșeli și omisiuni.

Un prim exemplu ar fi, spune directorul Ion Tabugan, că acest control s-a derulat pe o perioadă de 8 luni din cursul anului 2021 (aprilie – noiembrie), prin angrenarea sau blocarea personalului silvic în activitatea de control, iar acest lucru a cântărit extrem de greu în activitatea curentă a Ocolului Silvic Nera și implicit a Direcției Silvice Caraș-Severin, „producând întârzieri majore în actul de administrare și generând nerealizări ale indicatorilor fizici și economici pentru anul în curs.”

Iar ceea ce Garda Forestieră Timișoara nu specifică în comunicatul referitor la rezultatele acestui control, „inducând în eroare opinia publică”, este faptul că:

-din volumul tăierilor ilegale de 1.194 mc, o mare parte, mai precis 552 mc, a fost identificat de către personalul Ocolului Silvic Nera, în decursul anului curent. La fel este și în cazul tăierilor de îngrijire – degajări, unde din cele 117,8 ha prezentate de Garda Forestieră, pentru 74,43 ha lucrări neexecutate și constatate de Direcția Silvică în urma verificărilor proprii deja sunt înaintate plângeri penale;

1000x100 casa brutarului

-verificările au fost axate, în cea mai mare parte, pe activitățile derulate în perioada anilor anteriori, 2018-2020, multe dinte pagubele constatate din tăieri ilegale nefiind asumate de către personalul silvice de teren întrucât presupusele cioate provenite din tăieri ilegale erau într-un stadiu avansat de degradare, fiind vechi de cca. 4-5 ani;

-dintre pagubele semnalate în comunicat mare parte sunt constatate de Direcția Silvică Caraș-Severin și au fost deja luate măsuri administrative și pecuniare asupra personalului vinovat și au fost înaintate plângeri penale către parchetul de pe lângă judecătoria competentă teritorial.

„Toate acestea denotă faptul că Garda Forestieră nu recunoaște, deși nu cunoaștem motivul, aportul Direcției Silvice și efortul depus pentru identificarea și soluționarea problemelor de la acest ocol silvic. Mai mult decât atât, ne manifestăm indignarea asupra faptului că, deși suntem în luna noiembrie a anului în curs, raportul de control al Gărzii Forestiere Timișoara, întocmit la încheierea verificărilor nu a fost înaintat Direcției Silvice Caraș-Severin sau a ocolului silvic controlat, dar au fost date publicității rezultatele verificărilor.”, mai transmite Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Reprezentantul instituției transmite că se vor lua cele mai drastice măsuri împotriva personalului angajat care nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și/sau au produs cu/fără bună știință prejudicii pădurii, la această dată fiind deja în desfășurare demersurile de cercetare prealabilă în vederea sancționării și/sau desfacerii contractelor de muncă pentru 8 salariați de la acest ocol, în completarea sancțiunilor aplicate deja pentru personalul angajat al acestui ocol după controlul efectuat de către RNP Romsilva în primăvara anului în curs.

„Suntem încrezători că, având susținerea Gărzii Forestiere Timișoara, vom reuși să impunem disciplina în actul de administrare, iar pădurile proprietate publică a statului din Caraș-Severin vor fi păzite așa cum trebuie.”, mai transmite Ion Tabugan.