Contracte reziliate, bani europeni pierduți

explo 1000x200

Județul Caraș-Severin a pierdut aproape 22 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Vina o poartă capacitatea redusă de asigurare a cofinanțării.

Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fostul Oficiu Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit  Caraş-Severin, a reziliat pe perioada derulării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 37 de contracte cu o valoare totală de 21.665.475 euro. Directorul instituției cărășene, Nicolae Verindeanu, spune că este vorba de circa 11 milioane de euro fonduri publice de la Fondul European și de la Bugetul de stat, bani care s-au pierdut în Caraș-Severin.

Este o pierdere. Majoritatea acestor contracte au fost reziliate din cauza lipsei cofinanțării. Au fost proiecte care au fost gândite la momentul cererii de finanțare, apoi a venit criza și beneficiarii respectivi nu au mai avut puterea financiară să le implementeze și au ajuns în stadiul acesta. Din toate analizele pe care le-am făcut de doi ani de când sunt aici, problema aceasta a cofinanțării s-a împotmolit la ceea ce înseamnă evaluarea riscului bancar vizavi de aceste proiecte”, a explicat directorul OJFIR, Nicolae Verindeanu.

Pe toată perioada desfăşurării programului, până în rezent, în județ au fost contractate 2213 proiecte cu o valoare totală eligibilă a contractelor de aproape 200 de milioane de euro, din care contribuţia publică a fost în valoare de peste 160 de milioane de euro.

Până la 30 august 2014, gradul de absorbție al fondurilor din FEADR, la nivelul județului Caraș-Severin, este de peste 68%.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este finanţat de către Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, se desfăşoară pe parcursul a şapte ani (2007 – 2014), valorile de cofinanţare a investițiilor variind de la 40% la 100 %, în funcţie de domeniul de investiţie. În această perioadă au fost sesiuni de depunere a proiectelor pe: Măsura 221, Măsura 112, Măsura  141,  Măsura 121, Măsura 123 împreună cu Schemele  ajutorului de stat,  Măsura 125, Măsura 142, Măsura 312, Măsura 313 , Măsura 322 şi Măsura 431.1 axa 3 LEADER, se arată în informarea prezentată de șeful OJFIR în ședința Colegiului Prefectural Caraș-Severin.