Contracte condiţionate de şpagă la Caransebeş? Doi fermieri îl acuză pe viceprimarul Marius Isac! „Ni s-a cerut dreptul de 5000 de euro!“

Mită în Primăria Caransebeș?! Tot mai mulți crescători de animale acuză municipalitatea de ilegalități și amenință cu plângeri penale și sesizări la DNA împotriva angajaților din administrația publică locală. Mai mult, viceprimarul Marius Isac este acuzat public că ar fi cerut mită prin intermediari, pentru a „rezolva” un contract de închiriere pășune. Isac i-a avertizat pe cei ce îl acuză că îi va da în judecată.

Primarul Felix Borcean a rămas surprins la declarațiile făcute public în plenul ședinței de Consiliu Local. „Sunt niște acuzații care s-au făcut. Sunt două părți, pe de o parte, Marius Isac, viceprimar, și de altă parte, acei crescători de animale care au făcut acuzația. Eu nu sunt nici procuror, nici judecător, lucrurile acestea nu trebuie să facă obiectul activității mele”, ne-a declarat primarul Felix Borcean, la finalul ședinței de ieri a Consiliului Local.

Cei doi frați Ștefan, crescători de vaci din Valea Timișului, comuna Buchin, au încheiat cu Primăria Caransebeș un contract de închiriere pentru 60 de hectare de pășune, însă s-au trezit cu un telefon de la APIA Caraș-Severin că nu vor mai primi subvenția pentru că a fost reziliat contractul de către Primăria Caransebeș, spun oamenii.

„De la Cadastru de la Primărie ne-au calculat pentru animalele noastre de câtă pășune am beneficia și au ieșit 90 de hectare. Dar au zis că nu au atâta și, ca să fim din Caransebeș, să facem pe fratele meu contractul și el să-și facă o mutație pe Caransebeș, pentru că altfel nu putem beneficia. L-am adus pe fratele meu Traian Ștefan, care deține PFA, și am adus toate actele și ni s-au dat 60 de hectare. După câteva zile, niște oameni de-ai domnului viceprimar, Marius Isac, care domnul vice spune acu’ că nici nu am avut adeverință și nici nu a studiat el dosarele, ni s-a cerut dreptul de 5.000 euro, prin domnii lui domnul viceprimar. Şi după ce noi nu am vrut, ni s-a făcut notificare la APIA să ni se rezilieze contractul”, spune Romi Ștefan.

„Pentru ceea ce afirmați acum o să vă dau în judecată!”, a replicat viceprimarul Marius Isac.

„Ba eu vă dau în judecată, ca să-mi plătiți banii de la APIA și o să discutați și cu DNA-ul!”, i-a răspuns Romi Ștefan, care a mai întrebat de ce din toate dosarele care s-au încheiat al lor a fost reziliat, astfel că a dorit să primească un răspuns în fața consilierilor locali.

Cum de la serviciul de Cadastru nu era în sală niciun angajat, executivul Primăriei nu a oferit nicio explicație, spre deliciul consilierilor social-democrați, unul dintre ei, Gavrilă Ardelean, afirmând: „Când v-am spus eu că Ștefănuți este primarul din acest oraș, nu m-ați crezut!”, făcând referire la Daniel Ștefănuți, unul dintre angajații compartimentul de Cadastru din cadrul Primăriei.

Spiritele s-au încins în sala de ședințe când crescătorii de animale au ridicat vocea, spunând că vor să știe pe ce bază s-a reziliat contractul lor. „S-au dat 104 ha de teren la cei care au urcat sus la domnul viceprimar și au dat dreptul. Fac afirmații adevărate, domnule viceprimar, pentru că sunt unicul dosar care mai întâi a fost aprobat, am mers la APIA, a fost în regulă și după ne trezim că ne-ați reziliat contractul, de ce?”, a întrebat Traian Ștefan.

Consilierul PSD Florin Bogdea a întrebat executivul Primăriei cum de s-a făcut de la bun început contractul, când crescătorii nu sunt din Caransebeș și ei pot beneficia de pășune doar în comuna unde dețin animalele. Răspunsul a venit de la… crescătorii de animale, care au menționat că au „fost învățați să-și facă Traian Ștefan cartea de identitate de flotant pe Caransebeș. De la bun început, dacă nu era legal, nu trebuia să-mi dați adeverința!”, a spus Romi Ștefan.

La întrebarea Express de Banat cu privire la cei care au cerut bani de la crescătorii de animale, Romi Ștefan a răspuns: „Cum cine? Cățeii lui domnul vice, săgețile lui! Ați trimis oameni să vină la mine acasă! Rușine să vă fie, domnul vice! Am și martori cum ați trimis oamenii la mine cu mașina aia neagră Skoda Combi!”.

Viceprimarul Marius Isac a spus că nu are nicio vină. „Nu eu am întocmit acel contract, comisia a întocmit acel contract, nu eu!”, a menționat viceprimarul Marius Isac. Acesta a mai precizat consilierilor locali că vor fi martori în procesul pe care îl va intenta celor doi crescători de animale, pentru acuzele nefondate aduse.