Contrabandista care a trecut prin filtrul poliției ca prin brânză, condamnată cu întârziere pentru ultraj!

Familia Covaci din Oravița, implicată aproape cu fiecare membru în contrabanda cu țigări după cum arată dosarele penale și procesele-verbale întocmite pe numele acestora, își cam face de cap de câțiva ani. Și asta, pentru că s-a bucurat de protecție! De la nivel înalt, pentru că nu întâmplător oamenii legii care au îndrăznit să-i deranjeze din comercializarea tutunului de contrabandă au fost amenințați, alergați, loviți, înjurați și scuipați. Și chiar mai grav, la un pas de a sfârși sub roțile mașinilor cu care transportă țigările de contrabandă!

Express de Banat a scris despre mai multe episoade în care au fost implicați membrii familiei Covaci. A generat revoltă în rândul opiniei publice în primul rând pedeapsa primită de Ramona Covaci după ce aceasta a spart un baraj al Poliției de Frontieră și nu a oprit decât după ce a fost blocată în trafic de oamenii legii plecați pe urmele sale. Doi ani de închisoare cu suspendare pentru deținere și transport al mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal și niciun fel de pedeapsă pentru infracțiunea de ultraj, de care au acuzat-o procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița! Asta a hotărât Judecătoria Oravița, deși unul dintre polițiști a evitat în ultima clipă să ajungă sub roțile mașinii conduse cu mare viteză de contrabandistă. Unul dintre polițiști a povestit în sala de judecată că inculpata devenise agresivă, că i-a scuipat și a încercat să fugă. Un martor ocular a povestit la rândul său că a auzit-o pe Ramona Covaci cum a adresat înjurături și a vorbit urât cu polițiștii de frontieră. Leziunile de la nivelul genunchilor polițistului care a sărit din fața mașinii confirmă și ele că doar acest gest disperat l-a salvat de la o tragedie.

Pentru Judecătoria Oravița nu a fost suficient. A concluzionat că în cauză există declarații din care nu reiese săvârșirea infracțiunii de ultraj. Mai concret, că „declarațiile date de martori în faza de urmărire penală și nici cele date în cursul judecății nu se coroborează cu vreo altă probă care să ducă la dovedirea săvârșirii infracțiunii de ultraj de către inculpată. Simple înjurături la modul general nu duc la convingerea instanței că inculpate a săvârșit infracțiunea de ultraj”. Ministerul Public, prin procurorul George Bucurică, are o cu totul altă poziție și tocmai din acest motiv a declarat cale de atac. În motivarea apelului s-a arătat că hotărârea Judecătoriei Oravița este nelegală deoarece instanța a reținut exercitarea de către inculpată a acțiunilor violente, a legăturii dintre leziunile polițistului de frontieră care efectua filtrul rutier și acțiunile inculpatei, dar cu toate acestea a dispus achitarea Ramonei Covaci. Procurorul a mai arătat că inculpata avea motive de a se sustrage de la controlul polițiștilor de frontieră, ea transportând țigări de contrabandă. În plus, nu numai că a accelerat la vederea filtrului de poliție, dar a afișat o vădită aversiune față de oamenii legii la modul general, explicată prin faptul că aceștia au constatat și cu alte ocazii fapte asemănătoare comise de contrabandistă.

Curtea de Apel Timișoara a concluzionat că din probele dosarului rezultă că inculpata a acționat cu intenție, chiar dacă nu a urmărit vătămarea polițiștilor. Ea a acceptat însă posibilitatea vătămării lor atât timp cât a accelerat atunci când i-a văzut, ceea ce caracterizează intenția indirectă ca formă de vinovăție. „Susținerea judecătorului fondului în sensul că declarațiile martorilor date în faza de urmărire penală și nici cele date în cursul judecății nu se coroborează cu vreo altă probă care să ducă la dovedirea infracțiunii de ultraj este greșită. Acțiunea inculpatei se coroborează cu declarațiile agenților de poliție și certificatul medico-legal”, se arată în motivarea sentinței Curții de Apel Timișoara, prin care Ramona Covaci a fost condamnată și pentru infracțiunea de ultraj. La un an de pușcărie cu suspendare!