Contrabanda din Vama Naidăş e supravegheată video degeaba

Patru persoane, un contrabandist sârb, doi poliţişti de frontieră şi un vameş de la Naidăş, au ajuns ieri în faţa Judecătoriei Oraviţa cu propunere de arestare preventivă.

Corupţia de la frontiera cu Serbia e în floare şi la mai bine de doi ani de la ampla acţiune a Direcţiei Generale Anticorupţie, când aproape toţi poliţiştii şi vameşii au fost luaţi cu elicopterele şi duşi la Bucureşti pentru a da explicaţii în legătură cu implicarea lor în contrabanda cu ţigări. Fenomenul continuă şi astăzi, contrabandiştii aducând ilegal în ţară cantităţi mari de tutun. Bineînţeles, cu complicitatea oamenilor legii. Cetăţeanul sârb Dejan Draskic a fost ajutat de poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali de la Naidăş să introducă în ţară ţigări de contrabandă în valoare de 166.000 de euro. Era monitorizat de mult, astfel că pe raza oraşului Oraviţa a fost reţinut. A ajuns în faţa instanţei şi a primit mandat de arestare preventivă. Aceeaşi soartă a avut-o şi poliţistul de frontieră Rija Grigoraş Tămaş, unul din oamenii mânjiţi de la frontieră care e implicat în fenomenul infracţional, după cum arată procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa.

Liberi, de îndată!

Lucrurile stau însă cu totul altfel pentru vameşul şi poliţistul care au simulat controlul microbuzului ticsit cu ţigări care a venit din Serbia. Faţă de ei s-a început urmărirea penală pentru complicitate la contrabandă în formă calificată, dar deşi pe camerele video se observă modul superficial în care poliţistul Daniel Toc şi vameşul Laurian Crecană şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, aceştia se bucură de libertate. În ciuda faptului că propunerile Parchetului de arestare preventivă formulate împotriva lui Toc şi Crecană au fost soluţionate de acelaşi judecător care a dispus arestarea lui Draskic şi Tămaş, faţă de aceştia s-au luat măsuri mult mai blânde. Ambii au fost puşi de îndată în libertate, primind doar interdicţia de a părăsi ţara. „La ora 1.30 a nopţii trecute s-a discutat propunerea de arestare preventivă pentru poliţistul Toc şi vameşul Crecană, cei despre care Parchetul afirmă că au făcut defectuos controlul acelui microbuz venit din Serbia. Instanţa a avut în vedere argumentele apărării şi a respins propunerea de arestare preventivă. Consider această încheiere a Judecătoriei Oraviţa ca fiind foarte legală şi foarte temeinică, deoarece măsura arestării preventive nu se poate lua în baza unor indicii, ci pe baza unor probe. Aceste probe, în opinia mea de apărător ales, nu se regăsesc la dosarul cauzei”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin. Ministerul Public a formulat recurs, ultimul cuvânt urmând să-l aibă magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin.