UPDATE: Arestări în Vama Naidăş!

Acţiunea de proporţii din februarie 2011 a Direcţiei Generale Anticorupţie nu a reuşit să elimine corupţii de la frontiera cu Serbia

UPDATE, ora 18.30

Contrabandistul sârb Dejan Draskic şi poliţistul de frontieră Rija Grigoraş Tămaş au primit mandate de arestare preventivă emise de Judecătoria Oraviţa ca urmare a propunerii făcute de procurorul de caz. În faţa instanţei orăviţene urmează să ajungă şi cel puţin un vameş, cel care a simulat controlul microbuzului burduşit cu ţigări de contrabandă care a venit din Serbia. În cursul zilei de astăzi au fost audiaţi mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi, dar doar faţă de unii dintre aceştia a început urmărirea penală pentru infracţiunea de complicitate la contrabandă. “Faţă de clientul meu, Laurian Crecană, s-a început urmărirea penală pentru complicitate la contrabandă în formă calificată. Acesta a fost chemat la Parchet unde i s-a adus la cunoştinţă învinuirea. A cerut un termen pentru a fi prezent cu apărătorul ales, astfel că la ora 20.00 suntem aşteptaţi la Parchet pentru a fi audiat, iar în cazul în care se va pune în mişcare acţiunea penală acesta va fi reţinut şi prezentat Judecătoriei Oraviţa pentru arestare preventivă. Sper ca prin apărarea pe care o vom face să dovedim nevinovăţia clientului meu şi sper că nu se va lua măsura cea mai grea, a arestului preventiv”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

Doi poliţişti de frontieră, Grigore Tămaş şi Daniel Toc, apar astăzi în faţa magistratului de la Judecătoria Oraviţa cu propunere de arestare preventivă după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost depistat pe o stradă din Oraviţa un cetăţean sârb care transporta o cantitate impresionantă de ţigări de contrabandă. Contrabandistul sârb vine şi el în sala de judecată cu o propunere similară, dar ancheta e încă în desfăşurare şi nu e exclus să mai apară şi alte nume pe lista procurorului. „Lucrători de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Caraş-Severin au oprit pentru control un microbuz pe strada Crinilor din Oraviţa. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că autovehiculul era condus de către un cetăţean sârb în vârstă de 38 ani, iar în autovehicul a fost găsită cantitatea de 1.660.000 ţigarete de diferite mărci, timbrate în Serbia şi Muntenegru sau netimbrate. Valoarea prejudiciului creat la bugetul de stat se ridică la suma de aproximativ 166.000 euro”, a precizat Ancuţa Cărbunaru, de la IPJ Caraş-Severin.

Cetăţeanul sârb a introdus ţigările în ţară cu complicitatea celor doi oameni ai legii, iar din primele informaţii se pare că acesta nu a fost primul transport ilegal. La mai puţin de jumătate de oră după ce a intrat în ţară microbuzul plin cu tutun de contrabandă, sârbul a fost oprit de poliţişti la Oraviţa. Poliţistul de frontieră Daniel Toc, cel care a efectuat controlul microbuzului în punctul vamal, a mărturisit în timpul audierilor că nu a văzut nicio ţigară şi că, probabil, acestea au fost încărcate ulterior, pe teritoriul României. Nu a ţinut şi acum aşteaptă să vadă dacă primeşte mandat de arestare preventivă sau scapă mai ieftin, cu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea.