Construcția noii clădiri a Universității de Medicină, la Ghiroda, în linie dreaptă. A fost semnat contractul

umf

Un nou centru modern de studiu pentru studenții și profesori Universității de Medicină din Timișoara va fi ridicat la Ghiroda. Marți, în orașul de pe Bega a fost semnat acordul de parteneriat cu Ministerul Dezvoltării şi Compania Naţională de Investiţii.

„Este un proiect frumos care îşi propune să rezolve în mod integrat necesitatea de viaţă studenţească. Vom avea cel puţin trei tipuri de investiţii care pot fi grupate în acest complex de clădiri noi, două amfiteatre cu 10 săli de seminarii şi de lectură şi o parte cu bazin didactic cu centru de recuperare, o sală de sport multifuncţională şi terenuri dotate cu nocturnă şi un cămin studenţesc.”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

De facilitățile disponibile în viitorul centru de la Ghiroda vor beneficia toți cei 7.500 de studenţi ai UMF Timişoara, din care 1.300 de studenţi străini.

„Este un proiect de 24 milioane de euro. (…). Ieri am vorbit despre lansarea apelurilor în valoare de aproape 1,2 miliarde euro pentru învăţământul preuniversitar, dar şi învăţământul universitar va avea acces la acest finanţări. Resurse există, intenţie de sprijin există din partea Guvernului şi a CNI, mai trebuie să existe şi ştiinţă pentru utilizare acestor resurse.”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Noul complex va găzdui primul Muzeu de Antropologie și de Studiu al Omului, o sală de expoziții artistice, săli de conferinţe și un bazin olimpic.

„Pe lângă acest proiect cu UMF mai avem câteva proiecte cu toate universităţile din Timişoara, astfel că dorim să creăm în Ghiroda un pol educaţional, prin care să aducem un nivel educaţional de un anumit tip în comună. Iniţiativa a pornit de la noi, în 2017, noi am pus la dispoziţie terenul pentru această investiţie, tocmai pe o anumită strategie de dezvoltare a comunei pe termen mediu şi lung.”, a explicat primarul comunei Ghiroda, Ionuț Stănuşoiu.

Proiectul se va derula pe un teren de 21.000 metri pătraţi și prevede construirea unei clădiri cu două amfiteatre, 10 săli de seminarii, centru de conferinţe, un muzeu antropologic şi un centru expoziţional, birouri pentru cadre didactice şi personal ştiinţific, două săli de studiu şi discuţii, anexe. Se vor mai construi un corp de clădire cu rol didactic şi un imobil cu unităţi de cazare, sală şi terenuri de sport.

upt 1000x100