Consolidare! Numeroase clădiri vechi din Lugoj au nevoie de reparații pentru a face față unui cutremur de mare intensitate  

În urmă cu 8, 9 ani, pe timpul administrației Boldea, au fost verificate, pe partea de rezistență, circa 300 de blocuri dintre cele 580 de existente în Lugoj.

Două cutremure au panicat populația Lugojului în zilele de 13 și 14 februarie, însă acestea nu au provocat victime sau pagube materiale însemnate. Primul a fost de 5,2 grade pe scara Richter, iar cel de-al doilea, de 5,7 grade. Ultimul a fost resimțit mult mai tare, iar pe strada Nicolae Bălcescu câteva cărămizi au căzut de pe acoperiș peste mașina unui tânăr, spărgându-i parbrizul. Cutremurele au durat doar câteva secunde și au fost resimțite în tot județul Timiș, inclusiv la Timișoara, dar și în zona de graniță cu Republica Serbia. Cu toate că nu au fost semnalate pagube sau victime, începând cu ora 17.15, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș s-au deplasat în recunoaștere post cutremur. De asemenea, la nivelul Dispeceratului ISU Timiș nu s-au înregistrat apeluri care să solicite sprijinul în urma cutremurului.

300 de blocuri verificate

Pe parcursul timpului, autorităţile locale au avut în atenţie în primul rând construcţiile multietajate care dădeau semne de uzură. Astfel, în urmă cu 8-9 ani, pe timpul administrației Boldea, din cele 580 de blocuri existente în Lugoj au fost verificate, pe partea de rezistență, circa 300, din toate cartierele orașului. Pe atunci situația nu era considerată ca fiind foarte gravă, clădirile respective neavând nevoie de celebra bulină roşie, însă cu o mare probabilitate, în scurt timp vor avea nevoie de intervenţii în ceea ce înseamnă întărirea structurii de rezistenţă. Nici în prezent, situația clădirilor cu risc seismic din Lugoj nu s-a îmbunătățit, iar la fel nici pregătirea pentru a face față unui cutremur major. Astfel, Aurel Mustață, inspector în Compartimentul de protecție civilă al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Lugoj, a atras atenția asupra faptului că în municipiu nu este marcată nicio clădire cu bulină roșie, deși clădiri cu probleme sunt multe în oraș. Ele nu au expertize tehnice, din cauza costurilor foarte mari, pe care proprietarii nu pot să le susțină.

„Autoritățile locale, prin Serviciul de Urbanism al Primăriei, ar trebui să facă expertizele tehnice mai ales ale clădirilor din centrul orașului, situate pe strada Andrei Șaguna, Piața I. C. Drăgan, strada Unirii, splaiul G. Coșbuc, strada Siretului și strada A.C. Popovici, care sunt imobilele cu cel mai mare risc la seism, fiind și cele mai vechi, ridicate prin anii 1800-1900. Iar o posibilă soluție ar putea fi scutirea de impozite a proprietarilor în schimbul consolidării clădirilor, măsură aplicată cu succes în alte orașe din țară”, a spus Aurel Mustață.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/