Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunțat: Tribunalul Caraş-Severin, justiție la superlativ!

Activitatea din 2014 a instanţei cărăşene conduse de judecătorii Rustin Ciasc şi Gabriela Stuparu a fost din nou foarte apreciată la nivel de CSM, care consideră că Tribunalul Caraş-Severin face o imagine excelentă justiţiei din România.

Preşedintele Tribunalului Caraş-Severin a prezentat bilanţul instituţiei pe anul precedent în cadrul Adunării Generale a judecătorilor şi asistenţilor judiciari din cadrul instanţei, la care au participat şi cei patru preşedinţi ai judecătoriilor din judeţ, preşedintele şi vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, procurorul-şef al DNA-Serviciul Teritorial Timişoara, procurorul-şef DIICOT Caraş-Severin, prim-procurorul şi adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin sau preşedintele Tribunalului Arad. Mai mult, pentru prima dată la o şedinţă de bilanţ la Tribunalul Caraş-Severin au participat şi ambii reprezentanţi ai tribunalelor în CSM, Mona-Lisa Neagoe şi Norel Popescu.

În cursul anului 2014, la nivelul tribunalului au fost soluţionate 12.179 de dosare. „Volumul de activitate a scăzut semnificativ faţă de anul 2013, cu 31,15 la sută. Încărcătura medie în 2014 a fost de 609 dosare/judecător, mai mare fiind pe Secţia a II-a Civilă, unde au fost 938 de dosare pe judecător. Indicele general de operativitate a fost de 87,74 la sută. Cea mai mare operativitate s-a înregistrat la Secţia Penală, 98,43 la sută”, a prezentat câteva din datele statistice judecătorul Rustin Ciasc.

Alte cifre sunt însă mult mai îmbucurătoare. E vorba despre cele care confirmă calitatea actului de justiţie, mai exact, corectitudinea sentinţelor pronunţate la Tribunalul Caraş-Severin. Indicele de desfiinţare este unul foarte bun şi în 2014. „La Secţia I Civilă, din cele 2.934 de hotărâri pronunţate au fost desfiinţate sau desfiinţate parţial 27 de către instanţele superioare. Pe Secţia a II-a au fost pronunţate 3.822 hotărâri din care au fost desfiinţate 26, iar pe Secţia Penală au fost pronunţate 126 de hotărâri, din care au fost desfiinţate trei, una singură fiind integrală. Marea majoritate a cauzelor deduse judecăţii la Tribunalul Caraş-Severin în 2014, cam 90 la sută din ele, s-au soluţionat în maximum un an de la data înregistrării dosarului, standardul recomandabil”, a mai precizat preşedintele tribunalului.

Eficienţă şi justeţe

gif card de energie dacus 1000x100

Activitatea instanţei a fost apreciată în termeni laudativi de cei doi reprezentanţi CSM. „Am remarcat şi este o iniţiativă lăudabilă, atât a conducerii tribunalului, cât şi a colectivului, faptul că a existat o preocupare pentru diminuarea termenelor de soluţionare a cauzelor”, a declarat Mona-Lisa Neagoe, care a venit la Reşiţa şi cu o veste bună. Ministerul Justiţiei a inclus printre proiectele de investiţii finalizarea mansardei de la Tribunalul Caraş-Severin. „Este o instanţă care contribuie consistent la o bună imagine a justiţiei. Vorbesc cifrele! Există nişte indicatori de eficacitate. Noi am făcut la nivelul CSM nişte analize şi pot să vă spun că, raportat la Tribunalul Caraş-Severin, rata de rentabilitate în soluţionarea cauzelor încadrează instanţa la superlativ, este în categoria de instanţe foarte eficiente”, a adăugat Norel Popescu.

Ca obiectiv principal pentru 2015 ar fi perfecţionarea paginii de Intranet a tribunalului şi, totodată, întocmirea unui buletin informativ care să cuprindă date cât mai ample privind activitatea instanţelor.

 


bilant tribunal 2014

Muzeul TM

Comments

  1. lupu adrian says:

    Am luat si eu la cunostinta despre bunul mers al justitiei in caras-severin in urma citiri articolului de mai sus, dar ce spuneti de urmatoarele: Am intentat un proces la judecatoria Moldova Noua de granituire,mia fost admis, judecatorul de sedinta ma pus sa fac o expertiza pe care am platito a numit un expert si la terminarea procesului am primit o sentinta favorabila.Partea adversa a facut recurs am ajuns la tribunal unde am fost pus sa vizez expertiza.Si aici am primit o sentinta favorabila.Din nou partea adversa face recurs.Am ajuns la Curtea de Apel Timisoara unde i-mi respinge actinea si anuleaza cele doua sentite motivind ca in cele doua sentinte judecatori au gresit si ma pune pe mine sa platesc cheltuieli de judecata vreo 5000 de lei plus cheltuielile mele plus expertul sa adunat o suma mare.Voi gresiti eu platesc!VA MULTUMESC!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/