Consilierii locali din Caransebeș – dezinteresați de problemele Spitalului Municipal de Urgență, deși situația cazurilor Covid-19 este critică. Prezența managerului Spitalului și a șefului CPU a fost ignorată de către noul Consiliu Local.
Poate dintr-o neînțelegere, poate din nerăbdare, după ce și-au ales reprezentanții în Consiliile de Administrație de la societățile la care Consiliul Local este acționar majoritar, la finalul ședinței președintele Ilie Iova a declarat ședința de Consiliu Local închisă, făcându-i pe cei doi reprezentanți ai unității medicale să se întrebe de ce și-au pierdut timpul. Consilierul local Cristian Dragomir a menționat că se declarase ședința închisă și de aceea s-au ridicat însă la îndemnul consilierului Marian Corduneanu și-au reluat locurile și au ascultat până la un punct ce are de zis conducerea spitalului, iar după câteva minute, în care întrebările principale au fost dacă s-au depus solicitări la Primărie cu privire la semnalarea acestor probleme, consilierii au părăsit sala de ședințe.
Poate a fost greu de digerat că Spitalul, dacă nu va fi cu plata la zi, firma de distribuție a oxigenului nu va mai furniza buteliile de oxigen, că dacă nu se vor repara câteva elemente la centrala termică ca să fie autorizată se poate rămâne în frig, sau că dacă nu se va reface rețeaua electrică pe ATI nu se va mai primi autorizația ISU.
„Problema mea, între multe altele ar fi cazanele care încălzesc apa caldă în centrala termică care nu sunt autorizate și ca să le autorizăm ne costă 3.600 de lei. Noi nu putem plăti, avem conturile blocate, în momentul acesta dacă se întâmplă ceva cu centrala, Doamne ferește, am contactat o persoană autorizată, trebuie schimbate niște supape și făcut ISCIR-ul, ne lipsesc banii pentru aceasta. O altă problemă oxigenul…, noi avem contract cu Linde de la Timișoara le plătim facturi scadente pe arierate cam la 6 luni pentru că așa cum știți avem conturile blocate, acum Linde nu ne mai așteaptă vor plata la zi pentru că au multe contracte și nu mai fac față. Ori noi acum avem restanță 5 facturi a câte 25.000 de lei pe factură pentru o lună de abonament. La stația de oxigen contractul este reziliat, din luna martie nu s-a mai lucrat pentru că oxigenul este de doar 93% nu este oxigen medical, care este de 99,5%, cel puțin.”, a declarat managerul spitalului, Valentin David.
Șefa spitalului a fost completată de medicul șef de secție CPU, Marian Cotoșpan, spunând că orice lucrare se poate remedia, însă soluțiile pentru aprovizionarea cu oxigenul din spital trebuie găsite urgent pentru că situația este dramatică:
„Ca să ne facem o idee în Compartimentul de Primiri Urgențe au venit, într-o singură zi, 21 de pacienți confirmați și suspecți Covid-19. Dintre aceștia s-au internat 11, toți aveau nevoie de oxigen, sub o formă sau alta. Acum este un pacient pe ventilație, internat pe circuitul Covid de la Interne care așteaptă să se elibereze un loc la ATI. Acum când noi vorbim nu mai avem niciun loc pentru ventilație în perete. Am avea nevoie de o firmă specializată care să repare niște porturi de oxigen, ca să putem să mai dăm drumul la două saloane care înseamnă 4,5 locuri (paturi) în plus lângă oxigen. La Urgențe dacă am scoate un aparat de radiologie nefolosit de 5 ani dintr-un spațiu pe care noi îl folosim ca și cameră de resuscitare pentru pacienții care vin în stare foarte gravă am putea amenaja un alt salon.”, a menționat medicul Marian Cotoșpan.
Consiliera Sanda Bistrean le-a sugerat ca toate aceste probleme să fie puse pe hârtie și rezolvare în funcție de importantă, mai ales că acum s-au desemnat consilierii locali care fac parte din Consiliul de Administrație al Spitalului. Cum discuțiile s-au diluat fără a lua nicio decizie, aleșii locali s-au retras, rămânând doar doi consilieri mai interesați (Florin Bogdea și Petru Schinteie) să discute cu conducerea spitalului.