Consiliul Local, de râs! Pentru Reșița e de plâns!

Ședințele Consiliului Local Reșița, în noua formulă, au fost până acum un adevărat fiasco. Oamenii primarului Nelu Popa sunt mai degrabă pe lângă, edilul-șef mai are și el mult până să înțeleagă diferențele dintre mediul privat și administrația publică, iar viceprimarul Paul Vasile, care a prezidat primele întâlniri ale aleșilor locali, nu face altceva decât să stârnească hohote de râs sărind peste pași obligatorii în adoptarea unui proiect de hotărâre sau așteptând indicații subtile de la secretarul Lucian Bucur, atunci când chiar habar nu are ce e de făcut.

Liberalii din Consiliul Local Reșița nu și-au prea făcut temele înainte să-și preia mandatele. La fel și cei doi reprezentanți ai Partidului Verde. Șansa grupului PNL – Partidul Verde se numește Hadrian Popescu, singurul care pare să înțeleagă cum funcționează administrația publică locală și care poate purta un dialog de la egal la egal cu mult mai experimentații din PSD, Ionuț Chisăliță, Mirel Sabo sau Valentin Lupșa. Nu întâmplător s-a ajuns în situația oarecum jenantă de a se ține două ședințe într-o zi, una ordinară și una extraordinară, convocată de îndată, sau să se retragă de pe ordinea de zi mai multe proiecte inițiate de primarul Nelu Popa înainte să fie dezbătute în plen. Spectacolul total e asigurat de viceprimarul „verde”, Paul Vasile, căruia îi sunt mai degrabă străine regulamentul după care se țin ședințele Consiliului Local și destule articole din Legea administrației publice locale. Noroc că în stânga sa s-a aflat de fiecare dată secretarul Lucian Bucur, care îi suflă mai ceva ca la extemporal.

Dacă la prima lor întâlnire, cea din luna iulie, social-democrații au trecut cu vederea stângăciile primarului Popa și ale celor din echipa sa, precum și ale președintelui de ședință, Paul Vasile, la ședința din această lună au tras un semnal de alarmă. „Dacă nu discutăm înainte să dăm un aviz proiectelor, nu e în regulă! Ar trebui să ni se pună și nouă în mapă toate materialele pentru a nu fi luați pe nepregătite. O să ne pregătim de acum și pentru astfel de situații, pentru că văd că începem să ne obișnuim să ne fie băgate în mapă tot felul de proiecte. Înțeleg că unele dintre ele sunt de necesitate extraordinară, dar referitor la cel cum e rectificarea bugetului, dacă vi se pare normal să primim aceste proiecte cu jumătate de oră înainte de Ședința Consiliului Local, mie mi se pare o practică ce devine destul de supărătoare. Eu vă propun să le retrageți de pe ordinea de zi și să le discutăm într-o ședință extraordinară!”, a atenționat Ionuț Chisăliță. „Domnul Chisăliță, eu lucrez cu materialul care-l am. Deocamdată!”, s-a scuzat și a acuzat în același timp primarul Nelu Popa. Apoi s-a conformat, a retras trei proiecte și a reconfigurat ordinea de zi.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Viceprimarul Paul Vasile a strâmbat din nas, s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta, a făcut o pauză și a continuat. La fel de stângaci, spre deliciul celor prezenți în sala de ședințe. La un moment dat însă, iritat probabil de cei care se distrau pe seama sa, a ținut să arate că știe de existența regulamentului de desfășurare a ședințelor. Nu însă și conținutul acestuia. „Am o rugăminte, am să vă rog pe toți să citiți ce înseamnă regulamentul de desfășurare a unei ședințe de consiliu local și să procedați ca atare!”, s-a adresat președintele de ședință asistenței. Replica plină de ironie a venit imediat de la pesedistul Valentin Lupșa: „Am văzut că ne învățați să citim prin regulament, dumneavoastră l-ați citit foarte bine, dar cred că ați sărit un rând, în care se spune că, înainte de a se supune la vot un proiect de hotărâre, acordați cuvântul. Vă rog să-l citiți până data viitoare! În momentul în care un consilier vorbește despre un proiect, lăsați-l să vorbească! Dumneavoastră conduceți lucrările ședinței, nu ne conduceți pe noi, nu ne puteți cenzura. Poate vrem să întrebăm ceva”. Spre finalul ședinței, toată lumea a uitat de regulament, între cele două grupuri de consilieri trimițându-se săgeți otrăvite. Au fost atacuri la persoană și chiar amenințări! Nu ca urmare a unor idei contradictorii legate de viitorul Reșiței, ci din cauza firmelor de casă pe care le-ar avea și unii, și alții, și liberalii, și social-democrații.

Concluzia a tras-o cel mai experimentat dintre jurnaliștii prezenți la ședința cu pricina, Victor Nafiru, redactorul-șef al cotidianului online Argument: „Domnule viceprimar, e bine că nu a venit nimeni din afară să vadă ce s-a întâmplat astăzi aici! Ăsta este adevărul! Lumea va spune că acest Consiliu Local a fost plin de hoți și va continua să fie la fel. E bine că nu a fost nimeni să vadă ce a fost aici!”

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/