Consiliul Județean se împrumută. Nu o dată, ci de două ori!

Președintele Romeo Dunca este de neclintit. Nu renunță la idee de a ridica la Reșița spitalul modular destinat pacienților infectați cu SARS-COV-2, chiar dacă despre pandemie se vorbește tot mai puțin, iar cazurile sunt într-o continuă scădere. Pentru realizarea investiției, forul județean are nevoie de 32,4 milioane de lei, bani pe care speră să-i obțină în urma contractării unui credit bancar. Propunerea i-a nemulțumit însă pe consilierii PSD, PMP și Pro România.

Discuții în contradictoriu astăzi în plenul ședinței ordinare de Consiliu Județean, pe marginea a două proiecte de hotărâre privind aprobarea contractării a două împrumuturi. Este vorba despre suma de 47,7 milioane de lei, de care Consiliul Județean are nevoie pentru implementarea mai multor investiții. Însă, pentru contractarea acestui credit, forul județean trebuie să se mai împrumute o dată, cu 15,5 milioane de lei, în vederea refinanțării unui împrumut contractat în 2016 de la BCR. Asta ajută la diminuarea gradului de îndatorare al instituției din momentul de față și dă posibilitatea legală ca CJ să împrumute cei 47,7 milioane de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre, mare parte din împrumut, adică suma de 32,4 milioane de lei, va merge către finanțarea spitalului modular pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, 1,3 milioane de lei către modernizarea DJ 571 – intersecție DN 57 Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57), 6,1 milioane de lei către extindere/dotare infrastructură UPU, 5,2 milioane de lei pentru modernizarea DJ 608 Plugova (DN 6) – Globurău – Borugi – Cornereva – Rusca (DN6) și 2,5 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii de instalații și echipamente cu impact în gestionarea crizei sanitare COVID-19 la Staționarul 2.

Decizia președintelui Romeo Dunca de a direcționa 32,4 milioane de lei către spitalul modular l-a nemulțumit însă pe consilierul PMP Ionuț Popovici, căruia o astfel de investiție nu i se pare oportună, în contextul actual, menționând că este de acord cu împrumutul dacă suma va fi redirecționată către Spitalul Județean sau către modernizarea drumurilor județene.

Domnule președinte, am un amendament la acest proiect de hotărâre. Observ că dăm 32,4 milioane de lei pentru spitalul modular, care este o absurditate. Am susținut-o și o susțin în continuare! Amendamentul este și voi fi de acord cu acest proiect de hotărâre dacă această sumă de 32 de milioane de lei va merge către Spitalul Județean și, dacă nu vă convine, către drumurile județene. Sunt perfect de acord cu acest proiect de hotărâre, sub această formă! Spitalul Județean are multe probleme, multe nevoie, mai devreme sau mai târziu, cu toții vom ajunge la Spitalul Județean. Cred că este, pe lângă drumurile județene, prioritatea numărul unu. Sănătatea este mai importantă decât o construcție modulară care deservește 57 de posibili pacienți și, mai mult decât atât, această teorie era valabilă în momentul în care era pandemie. Deci haideți să facem lucruri bune pentru sănătate, pentru drumuri, nu să aruncăm banii pe fereastră pentru construcții care nu vor fi utile nimănui.”, a fost propunerea lui Popovici.

Răspunsul lui Romeo Dunca nu a întârziat: „În primul rând, nu este vorba de 37 de milioane pe care ar trebui să le luăm de la spitalul modular și să le dăm Spitalului Județean sau la drumuri, pentru că în acești bani intră și cele 16 milioane care ne vor rămâne ca și excedent, respectiv cele 3 milioane de euro, care sunt cheltuieli neeligibile. Deci, din aceste 39 de milioane de lei, 16 milioane rămân în excedentul anului viitor și vor merge direct la drumurile județene sau dacă o să considerăm că va fi nevoie vor merge către Spitalul Județean”, a spus președintele CJ.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pe de altă parte, Romeo Dunca a explicat că spitalul modular va deservi pacienții de la Infecțioase și că viitoarea construcție modulară nu se va adresa exclusiv bolnavilor de COVID-19.

„Noi nu facem un spital modular pentru COVID, noi facem un spital de Boli Infecțioase. Nu facem un spital modular în care dacă s-a terminat cu pandemia o să-l închidem și nu o să mai avem ce face cu el. Iar cheltuielile neeligibile nu le găsim în dotarea aferentă spitalelor de COVID, ci în dotările aferente spitalelor de Boli Infecțioase, care va susține și activitatea actualului spital. Practic, făcând modularul nu vom mai înghesui bolnavii de la Boli Infecțioase în spitalul județean nou pe care îl facem. Spitalul Județean nou devine mai mic și încape în 12 hectare. Mai mult de atât, dacă vom face acest spital modular, ne rămâne clădirea Staționarului 3, pe care vom putea liniștiți să o vindem sau să-i găsim o altă destinație și vom recupera o grămadă de alți bani.”, a mai spus Dunca.

Ionuț Popovici i-a atras atenția președintelui că nu știe însă despre ce vorbește pentru că finanțarea europeană este strict pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, și că forul județean nu va putea schimba destinația clădirii pentru următorii cinci ani.

În discuția celor doi a intervenit și consilierul PSD Ioan Crina: „Serios, eu nu vă mai înțeleg, domnule președinte! Spitalul asta modular e pentru 57 de pacienți, iar în Staționarul 3 sunt peste 100. Deci este undeva dimensionat la jumătate. Deci, încă de la înființarea lui nu putem renunța la celălalt. Apoi, construcțiile de montaj în spitalul asta modular, care în total face vreo 8,5 milioane de euro, construcțiile montaj sunt de 2,5 milioane, restul sunt echipamente pe care dumneavoastră le-ați estimat. Deci, băgăm într-un spital de 57 de locuri echipamente de vreo 5 milioane de euro. Este o prostie! Sigur că-l putem folosi pentru Boli Infecțioase, dar trebuie să-l menținem și pe celălalt. Deci, este o prostie ca și gândire!”.

Până la urmă, ambele proiecte au trecut, liberalii fiind majoritari în Consiliul Județean Caraș-Severin

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/