Aleșii județeni, convocați astăzi în ședință ordinară, au aprobat afilierea forului la Bursa Română de Mărfuri. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Decizia vine după ce, prin experiența altor administrații locale din țară, s-a dovedit că achiziționarea de bunuri fungibile poate fi făcută cu un preț cu 40 la sută mai mic.
„A fost aprobată afilierea Consiliului județean la Bursa Română de Mărfuri, care nu presupune nicio cotizație din partea Consiliului Județean Caraș-Severin, nu presupune că noi creăm un monopol bursei de la care să cumpărăm anumite produse, bunuri fungibile, cum sunt denumite ele în legislație. În principal, însă, din experiența altor unități teritorial-administrative, sunt anumite bunuri fungibile, și mă refer aici la combustibil, la o serie de alte materiale uzuale pe care le folosim și care se pot achiziționa prin intermediul bursei cu 40% mai ieftin decât de pe piața clasică. Aceasta nu înseamnă că vom cumpăra numai de la Bursa de Mărfuri, dacă vom găsi alte produse mai ieftine, în altă parte. Altfel spus, în acest fel ni se creează posibilitatea de a cumpăra multe lucruri mai ieftin”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.
Bursa Română de Mărfuri și-a deschis, în acest an, un terminal și la Reșița, iar principalele avantaje se referă la prețul avantajos, la negocierea directă, termenul redus de desfășurare a procedurilor, la executarea în bune condiții a contractelor, precum și la eliminarea birocrației aferente procedurilor clasice de achiziții publice, prin standardizarea mărfurilor și reducerea numărului de documente solicitate și depuse.
Din beneficiile rezultate până acum din activitatea Bursei Române de Mărfuri, desfășurată cu diferite autorități publice, au existat reduceri, de exemplu la achiziționarea de energie electrică, de până la 43 la sută.