UPDATE. Consiliul Județean Caraș-Severin a făcut plăți nelegale de miliarde! Se sifonează în continuare bani publici!

Curtea de Conturi a constatat la nivelul anului școlar 2015-2016 plăți nelegale efectuate în Programul Național „Laptele și cornul” de către Consiliul Județean Caraș-Severin, plăți în cuantum total de 2,7 miliarde de lei vechi!

Această gaură la bugetul județului e rezultatul diferenței dintre numărul total de preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial de stat și privat înregistrat în Caraș-Severin și numărul elevilor care au frecventat cu adevărat școala. Pentru că, potrivit OUG 96/2002, doar elevii prezenți la cursuri pot beneficia zilnic de lapte și corn. Practic, auditorii au descoperit că nimeni din Consiliul Județean Caraș-Severin nu s-a deranjat să urmărească situația exactă și astfel au fost decontate sume pe baza unor documente care nu justifică în niciun caz cantitatea real distribuită copiilor.

În perioada analizată de auditorii Curții de Conturi, ianuarie – iunie 2016, a rezultat o diferență de 290.742 porții lactate distribuite în plus contrar normelor legale. În cazul produselor de panificație a rezultat o diferență de 327.958 porții distribuite în plus, cu încălcarea acelorași norme legale.

„Menționăm că în Caietele de sarcini nu s-a prevăzut clar modalitatea de respectare a prevederilor legale în sensul că aceste produse se distribuie numai elevilor prezenți la cursuri. UTAJ Caraș-Severin a plătit necuvenit suma de 237.882 lei, urmare a faptului că livrarea produselor s-a făcut de furnizor și a fost confirmată de unitățile școlare beneficiare fără a se corela numărul de porții livrate cu numărul de elevi prezenți la cursuri”, au stabilit auditorii. Aceștia au concluzionat că nu au fost respectate prevederile legale și că documentele analizate nu justifică nici măcar pe aproape cantitățile real distribuite. Lucrurile au stat aproape la fel și în cazul Programului Național „Fructe în școli”. Aici vorbim de aproximativ 20.000 de mere distribuite în plus, valoarea lor fiind de aproape 7.500 de lei. Despre toate aceste erori sau abateri constatate de Curtea de Conturi vor lua act și consilierii județeni în ședința ordinară de astăzi.

Foto: Radio Constanta

Ora 19.30

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, susține că raportul Curții de Conturi a fost deja contestat. Și asta pentru că forul județean a întocmit contractele în funcție de informațiile transmise de Inspectoratul Școlar Județean, neavând nicio vină pentru neconcordanțe.

„Am redactat un material către Curtea de Conturi prin care contestam aspectele sesizate. E vorba, în primul rând, despre programele guvernamentale «Cornul și laptele» și cel legat de fructe în școli, existând o neconcordanță între numărul de produse destinate unui număr de elevi, comunicat de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și o altă raportare pe care Inspectoratul Școlar a făcut-o în urma controlului pe care l-am avut de la Curtea de Conturi. Problema distribuirii acestor produse la nivelul unităților școlare nu este a Consiliului Județean. Consiliul Județean face contracte pe baza datelor pe care le primește de la Inspectoratul Școlar Județean, cu număr de elevi înscriși în anul școlar. Numărul de elevi care participă la cursuri și care beneficiază de produse în ziua respectivă nu poate fi verificat de către Consiliul Județean. Ar fi absurd la numărul de localități și de unități școlare din Caraș-Severin ca cineva din Consiliul Județean să poată verifica acest lucru”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/