Consilierul județean Ioan Cojocariu nu vrea să fie filmat în timpul ședințelor publice… de oricine!

Consilierul liberal Ioan Cojocariu nu acceptă să fie filmat de oricine în timpul ședințelor de consiliu județean, fie ele oricât de publice. Așa se face că, la cea mai recentă întrunire, a venit cu o solicitare cel puțin deplasată la președintele Romeo Dunca: i-a cerut acestuia să interzică filmarea ședințelor de către cei din sală, asta după ce Ionuț Popovici a ales să transmită și el întrunirea pe Facebook prin intermediul telefonului.

Când candidezi pentru o funcție publică și când ești pus pe un scaun de pe care iei decizii pentru ceilalți cetățeni, când venitul tău este asigurat din banii oamenilor, nu-ți mai permiți să te comporți oricum, să vorbești oricum sau să te ascunzi atunci când ceva nu-ți convine. Din cauza pandemiei, ședințele de consiliu județean, la fel ca cele de consiliu local, se desfășoară fără public, dar asta nu înseamnă că discuțiile sunt private.

De câteva luni, ședințele de consiliu județean se transmit online pe pagina de Facebook a instituției. Este o măsură prin care populația să poată urmări ședințele, în condițiile în care oamenii din exterior nu au acces fizic în sală. Până și presa a avut până acum parte doar de câte o conferință de presă susținută la finalul fiecărei ședințe de către președintele Romeo Dunca, fără ca jurnaliștii să asiste la dezbaterile din sală.

Nemulțumit că de multe ori aceste transmisiuni live se întrerup, iar oamenii de acasă pot pierde momente-cheie din ședință, consilierul județean PMP, Ionuț Popovici, a decis să transmită și el întrunirea live, pe Facebook, filmându-se pe sine, dar și plenul, fără a se ridica de pe locul din care își exercită votul.

Chiar dacă Popovici nu a filmat pe cineva anume din sală, Ioan Cojocariu s-a arătat extrem de deranjat de gestul consilierului PMP, așa că nu s-a sfiit să facă apel la cenzură.

„V-ați forțat și ați reușit să dați caracter public acestei ședințe prin faptul că se filmează și se transmite în direct. Aș vrea să interziceți pe viitor să mai vină cineva cu aparate în interes personal să ia de la mine imagini fără voia mea. N-am semnat nimic în sensul acesta că permit. Vin și eu mâine cu un aparat cu motor cu ardere internă, vin cu orice vreau, vin cu mitralieră care are și ea o lunetă care filmează. Nu are voie nimeni să ia, fără acordul meu, imagini decât cele publice pe care ni le-am asumat că este ședință publică.”, a răbufnit consilierul PNL.

Cojocariu a mai venit cu o propunere cel puțin din aceeași sferă. „De 30 de ani, dictatorul, cel care împarte aceste sume (n.r. referindu-se la împărțirea bugetului), nu este un om, este un pix. De 30 de ani, pixul este obiect delict. Propun să se scrie cu stiloul sau cu penița, dar să dispară pixul”.

Cele două solicitări l-au făcut pe Ionuț Popovici să tragă o concluzie pe măsură. „Domnule consilier, ați uitat să vă luați pastilele observ”.

Întrunirea din această săptămână a fost prima la care, la un moment dat, presa a avut acces în sală, tot la solicitarea lui Ionuț Popovici, care i-a făcut o propunere de nerefuzat lui Romeo Dunca: „Haideți să fim democratici pursânge!”, președintele dându-și acordul imediat.