Consilier local, atac la conducerea Primăriei Timișoara: „Credeam că vremea petardelor a trecut”

plen consiliu local timisoara

Proiectul prin care Primăria Timișoara se pregătește să solicite Guvernului transferul terenurilor de la CET Sud din proprietatea statului român în domeniul public al orașului a fost aprobat în Consiliul Local. Nu înainte însă ca Roxana Iliescu, consilier local Pro România, să-și exprime nemulțumirea. „Credeam că vremea petardelor a trecut, dar se pare că pentru unii abia acum începe”, a precizat Iliescu.

Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ședința de marți seara, proiectul de hotărâre cu privire la intenția primăriei de a solicita Guvernului transmiterea în domeniul public al Timișoarei a peste 50 de hectare de terenuri, pe care funcționează CET Sud.

Înainte de a fi supus votului, Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a dorit să știe dacă terenurile se află în domeniul public sau cel privat al statului român.

Credeam că vremea petardelor a trecut, dar se pare că pentru unii abia acum începe! (…) Povestea cu interesele imobiliare oculte o știm de ceva vreme… ni s-a tot explicat cum că ar exista inclusiv în Colterm personaje dubioase care vor să devalizeze societatea, interesul lor principal fiind acest teren! Doar că acum, odată cu promovarea acestui proiect, uite că sunt nevoiți să vină și să confirme faptul că acest teren nu aparține Colterm, este doar în administrarea societății, prin urmare, mai ușor cu pianul pe scări… Totuși, motivați de aceeași retorică a riscului ca acest teren să nu ajungă pe mâna mafioților și mânați fiind de dorința de a face totuși ceva în vederea “transformării radicale a termoficării din Timișoara prin trecerea la energie verde și producerea de energie electrică” (primarul Fritz), au promovat acest proiect, în stilul lor caracteristic însă, în minutul 91, să nu ai prea mult timp la dispoziție să studiezi documentele… Chiar și așa însă, servit în ultimul moment, te prinzi repede de stilul amatoricesc cu care mai marii specialiști în termia orașului au pregătit proiectul… Am solicitat în plen două clarificări importante: terenurile de care vorbim, sunt în proprietatea privată sau în proprietatea publică a statului român? Este important de știut întrucât, în cazul în care sunt în proprietatea privată, transferul se poate face doar contra cost… caz în care, dacă vorbim de un demers serios, mă aștept să alocăm banii aferenți în bugetul pe 2023, o sumă considerabilă de altfel, dat fiind faptul că vorbim de peste 50 ha”, a afirmat Roxana Iliescu.

Consilierul local Pro România a aflat de la șeful Direcției de Patrimoniu că terenurile ar fi în domeniul public, și nu privat al statului român. Așadar, Roxana Iliescu a atras atenția asupra unui alt lucru. Și anume că potrivit legii, pot fi transferate doar terenurile care se află pe raza teritorială a primăriei care face solicitarea, cu excepția unor cazuri. Iar terenurile de la CET Sud sunt situate pe raza comunei Giroc.

Suntem în situația în care municipiul Timișoara mai are posesiuni, terenuri care nu sunt pe raza unității administrativ-teritoriale. De exemplu, la pescăria de la Ghiroda, unde municipiul este proprietar pe aproximativ 20 de hectare de teren. Avem, de asemenea, pădure în zona Lugoj, avem în jud. Caraș-Severin aproape o mie de hectare de păduri. Deci nu este un impediment să ieși din raza UAT-ului. (…) Evident, acest HCL are și aviz pozitiv de la Serviciul Juridic. Doamna consilier Iliescu, aici nu suntem într-o instanță de judecată, suntem într-un for politic și dvs. sunteți aici ca și un consilier votat cu mandat politic. Iar în momentul acesta, fiecare în fața cetățenilor trebuie să luăm decizia, să ne asumăm că este în interesul municipiului ca acest teren de 60 hectare să treacă în patrimoniul orașului, ca orașul să-și dezvolte capacitatea de producție, termoficarea să crească, să se dezvolte și mai ales să ne asigurăm că niciodată nu vom fi în situația ca pe acel teren vor răsări blocuri sau case sau alte lucruri de acest gen. Dacă ne vom ascunde după chichițe juridice, dacă vom alege să ne împiedicăm în posibilități, în ipoteze, în eventualități, refuzăm să luăm act de acest mandat politic pe care-l avem”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, în momentul în care a aflat că Roxana Iliescu nu va dori să voteze proiectul, pe motiv că explicațiile oferite au fost „inexacte și superficiale”.

Au mai invocat ei odată aceleași norme legale când au trecut în mod fraudulos bunuri imobile din patrimoniul Colterm (pe care mai erau instituite și sechestre asiguratorii de către ANAF), în patrimoniul municipiului… și acum s-au pricopsit cu dosar în instanță promovat în vederea anulării acelui transfer. În cazul prezentului proiect, dacă prefectul nu are nimic de spus și vor ajunge să trimită Cererea Guvernului, cunoaștem de pe acum retorica… oamenii răi, oculta mondială, războiul din Ucraina, Guvernul corupt, interesele obscure etc, nicidecum slaba lor pregătire. Cartea jucată este aceeași… foarte tari pe imagine, amatori însă la capitolul seriozitate și consistență”, a precizat Roxana Iliescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/