Configurația politică a circumscripției electorale Timiș. Cine sunt aleșii care vor reprezenta județul în Parlament?

În urma votului timișenilor din 6 decembrie și a procesului de redistribuire, liberalii vor avea cei mai mulți parlamentari în județ în următorii patru ani, cinci la număr, urmați de PSD și USR PLUS cu câte patru aleși. Timișul va avea și un reprezentat în Camera Deputaților din partea Alianței pentru Unirea Românilor, noul partid care a reușit să obțină suficiente voturi ca să atingă pragul electoral impus de lege. 

Astfel, PNL Timiș o trimite în Senat, pentru al doilea mandat, pe Alina Gorghiu, iar la Camera Deputaților pe  Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean, Cosmin Șandru și Claudiu Chira.

Gorghiu a fost senator și în mandatul 2016-2020, iar între 2008-2016 a fost deputat. Șandru și Chira sunt pentru prima dată parlamentari, în timp ce Ardelean a mai fost deputat în mandatul 2016-2020, iar între 2012 și 2016 – senator. Pentru Pirtea este al doilea mandat consecutiv în Camera Deputaților.

De la PSD merg în Senat Eugen Dogariu și Sebastian Răducanu, iar la CamerăSorin Grindeanu și Alfred Simonis.

Singurul care nu a mai fost parlamentar este Sebastian Răducanu, ales în 27 septembrie consilier local în CL Timișoara. Dogariu este la al doilea mandat în Senat, iar Grindeanu revine în Camera Deputaților după patru ani. Simonis este la al doilea mandat de deputat.

USR PLUS îl trimite în Senat pe Raul Trifan, iar în Camera Deputaților pe Cătălin Drulă, Daniel Toda și Nicu Fălcoi.

Nicu Fălcoi a fost senator USR în mandatul 2016-2020.

Din partea AUR, în Camera Deputaților intră Ciprian Titi Stoica, un tânăr timișorean plecat la muncă în Anglia ce va reveni în țară pentru a-și exercita mandatul.

CITEȘTE ȘI: TIMIȘ. USR PLUS, câștigătorul alegerilor generale. AUR a obținut peste 8% din voturi

Parlamentarii de Timiș din fostele legislaturi

În legislatura 2016-2020, liberalii și social-democrații au avut câte patru parlamentari. De la PNL, deputați au fost Ben-Oni Ardelean, Marilen Pirtea și Pavel Popescu, iar Alina Gorghiu – senator. PSD i-a avut în Camera Deputaților pe Bianca Gavriliță și pe Alfred Simonis, iar la Senat pe Dorel Covaci și Eugen Dogariu. USR l-a trimis în Senat pe Nicu Fălcoi, iar din partea PMP Cornel Sămărtinean a fost deputat. Tot la Cameră, Pro România l-a avut pe Adrian Pau, iar ALDE pe Marian Cucșa.

Între 2012-2016, PNL i-a trimis în Senat pe Ben-Oni Ardelean, Petru Ehegartner și Vasile Blaga, iar la Camera Deputaților pe Horia Cristian și Alin Popoviciu. Ales inițial din partea PDL, de unde proveneau și Blaga, și Popoviciu, Cornel Sămărtinean a activat o bună parte din mandat ca independent, înainte să se alăture PMP, în mandatul început în 2016.

PSD i-a avut senatori pe Matei Suciu și Ilie Sârbu, iar la Camera Deputaților – Sorin Grindeanu, Florică Bărsășteanu, Cătălin Tiuch, Sorin Stragea, Petru Andea, Adrian Diaconu (inițial PPDD), Dorel Covaci și Gheorghe Ciobanu. La Senat, Ioan Iovescu a fost ales din partea PPDD. Iar la Camera Deputaților, UNPR, UDMR și minoritățile i-au trimis pe Ion Răducanu, respectiv Molnar Zsolt și Niculae Mircovici.

În legislatura 2008-2012, din partea PDL, senatori au fost Gheorghe David și Dorel Borza, iar deputați – Ștefan Drăgulescu, Marius Dugulescu, Alin Popoviciu, Valeriu Tabără și Gheorghe Ciobanu. Liberalii l-au avut pe Nicolae Robu senator și pe Horia Cristian și Claudiu Țaga deputați. Iar social-democrații – Ilie Sârbu la Senat și Maria Barna, Sorin Stragea, Dorel Covaci, Gheorghe Ciobanu – la Camera Deputaților. Niculae Mircovici a fost deputat al Uniunii Bulgare din Banat, iar Popov Dușan din partea Uniunii Sârbilor din România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/