Condiții inumane pentru bolnavii oncologici, la Timișoara. Sunt puși pe drumuri ca să facă tratamentul de radioterapie

spital municipal din Timisoara

La trei ani de la demararea lucrărilor de transformare a Clinicii de Radioterapie de pe strada Mărășești în centru multicultural, pacienții urmează să fie relocați. Bolnavii sunt supărați pentru că vor avea de făcut un drum lung ca să ajungă acolo unde le este administrat tratamentul de radioterapie.

„Aș fi de acord să plec de aici, dacă ar fi o clinică mai potrivită. Problema e că, ducându-ne la radioterapie la Clinicile Noi, după ce ieșim de la aparat trebuie să stăm vreo jumătate de oră pe bancă, altfel ne pierdem echilibrul și nu mai putem merge pe stradă. Uneori, câteodată vin și pe jos. La plecare mă duc pe jos, dar la întoarcere nu mai pot. E o singură ambulanță și așteptăm după ea până termină cu ceilalți pacienți, o așteptăm și ne preia pe toți, pe rând. Cinci zile din șapte fac tratament, de luni până vineri.”, a declarat un pacient internat la Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal din Timișoara, clinică aflată pe strada Mărășești nr. 5.

În situația pacientului pe care l-ați ascultat sunt alți aproximativ 70 de bolnavi internați la Secția de Radioterapie a Spitalului Municipal de pe strada Mărășești. Clădirea este în șantier de trei ani, de transformare a spitalului în centru multicultural. Practic, pacienții ar fi trebuit să fie relocați încă de acum trei ani, dar nu s-a găsit o soluție pentru ei. Până acum, când s-a decis ca ei să fie mutați într-o altă clădire a spitalului situată pe strada Victor Babeș, în zona bulevardului Mihai Viteazu.

„Noi nu vrem să mute spitalul de aici până nu ne dă aproape de radioterapie. Aici pacienții au fost tratați foarte bine. (…) Mai cerem ca farmacia spitalului să aibă tratamentul pentru bolnavi în farmacie, cel puțin trei sferturi din tratament să plătească «sănătatea», un sfert să punem din buzunar.”, a spus o aparținătoare.

spitalul municipal din timisoara de pe strada marasesti

Aparținătorii s-au adresat reprezentanților partidului AUR ca să îi ajute cu o soluție. Partidul le va pune la dispoziție un microbuz care să îi transporte la nevoie.

„Singura pârghie pe care o avem este să discutăm direct cu factorii implicați. Nu mi se pare deloc în regulă să meargă pe jos, chiar dacă aici e aproape, dar unde vor fi mutați e mai departe. Problema ambulanțelor insuficiente o cunoaștem cu toții. Nu vor avea parte de transport. Gândiți-vă că acum vremea e bună, dar să îi trimiți prin frig și ploaie nu cred că e deloc un gest uman.”, a declarat Titi Stoica, deputatul AUR de Timiș.

Viceprimarul USR al Timișoarei consideră o decizie bună mutarea pacienților și promite sprijin pentru spital în găsirea soluțiilor optime pentru transportul bolnavilor.

Cu siguranță, Spitalul Municipal are nevoie de investiții. Noi construim două clădiri noi pentru ORL și balneologie, dar e doar o bucată mică din nevoile pe care Municipalul le are pentru toate secțiile sale. Este un spital pavilionar împărțit în 14 locuri în oraș. (…) Pacienții oncologici au nevoie de o soluție care să fie decentă, umană și care să le asigure liniște și tratament corect și uman în contextul în care sunt și nu cred că lucrul acesta se poate obține într-un șantier. Dacă reorganizarea aceasta va crea anumite deficiențe logistice sau probleme de deplasare, deja au fost discuții cu conducerea Spitalului Municipal, și fără nicio îndoială vom pune la dispoziție o finanțare care să le permită lor să achiziționeze o nouă mașină anul viitor, în așa fel încât pacienții să beneficieze de condiții cât mai bune.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Pe de altă parte, Ruben Lațcău critică politizarea subiectului: „Faptul că AUR vrea să se urce politic pe bolnavii de cancer, din păcate, oricât de mult îmi repugnă, trebuie să mărturisesc că nu mă surprinde. De la acest partid extremist nu mă aștept la alte lucruri decât la scandal și la subiecte populiste.”

Șantierul de transformare a clinicii de pe strada Mărășești în centru multicultural a pornit în 2020, iar pacienții ar fi trebuit să fie mutați încă de atunci. Lucrările, în ultimii trei ani, s-au derulat cu sincope, din cauza unor nereguli din proiect – spun cei din primărie, dar și din cauză că autoritățile au întârziat cu plata facturilor – spune constructorul. Reconversia clădirii ar fi trebuit să fie gata în iunie anul trecut. Valoarea investiției este de aproape 20 de milioane de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/