Candidatul ideal care ar putea să ocupe funcția de șef al Poliției Locale Timișoara trebuie să știe, printre altele, și să facă abdomene și să poată alerga după infractori. Cetățenii sunt nemulțumiți că a fost propus un astfel de criteriu și spun că mai important este ca șeful instituției să coordoneze eficient polițiștii locali.
O nouă dezbatere publică a avut loc, în această săptămână, la Primăria Timișoara. De data aceasta, cetățenii au fost invitați să își exprime punctul de vedere cu privire la un proiect de hotărâre referitor la aprobarea procedurilor și criteriilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de șefi ai instituțiilor și serviciilor din subordinea Consiliului Local Timișoara.
Toți cei care au luat cuvântul au comentat propunerea primarului Fritz de a impune ca șeful Poliției Locale Timișoara să aibă condiție fizică pentru a putea deține această funcție.
„Așa cum este definit prin Legea 155, șeful Poliției Locale Timișoara este șef al întregului personal pe care-l conduce și controlează. Am stabilit acea competență specifică, apt din punct de vedere fizic, verificată printr-o probă sportivă, plecând de la ideea că așa cum polițiștii locali trebuie să îndeplinească niște condiții specifice, și conducătorul lor ar trebui să le îndeplinească, în condițiile în care el este de fapt un conducător operativ al acțiunilor lor. Dar este doar un punct de plecare, de dezbatere cu dvs. Domnul primar nu cred că ține foarte tare la acest aspect și nu este cel mai important element luat în calcul la concursul pentru ocuparea postului de director executiv al Direcției Poliția Locală Timișoara, din punctul meu de vedere. Este ca și cum unui conducător militar nu i-am solicita decât să aibă cunoștințe de management și de strategie, dar să nu participe la luptă. De aici a pornit ideea”, a explicat Monica Pfeiffer, șeful Direcției Management Intern din cadrul Primăriei Timișoara, la începutul dezbaterii.
„Având în vedere că discutăm de un post de management, de conducere, al unei instituții cu atribuții în domeniul ordinii publice, este mult mai important ca acea persoană care ocupă acest post să aibă cunoștințe și experiența necesară în acest domeniu. Un domeniu care implică o responsabilitate foarte mare. Nu cred că avem nevoie de un director care în primul rând să aibă abilitățile fizice ale unui sportiv. Cred că ar trebui să fie operativ mai ales intelectual și cât mai prezent pe teren”, a spus un cetățean care a luat cuvântul.
De asemenea, un alt timișorean a criticat în termeni duri primăria pentru că vrea să impună astfel de condiții la ocuparea unui post de conducere.
„Aptitudinea de efort este necesară pentru un post de conducere al unei instituții? Directorul trebuie să știe să facă abdomene, să alerge? Asta este problema unui director? Sau să organizeze, să aibă experiență? Putem să punem un măcelar în această funcție doar pentru că face genuflexiuni într-un anumit timp, nu mai contează că știe să organizeze oamenii pe teren? Se pare că pentru alte posturi nu ați mai fost așa de riguroși. Pentru director la Casa de Cultură Timișoara nu s-a introdus proba de dans sau voce. Din câte se pare, toate lucrurile pentru care a fost blamată administrația Robu nu doar că se repetă, ci chiar se sporesc. Vreți să faceți ceva pentru Timișoara? Hai să lăsăm oamenii care chiar sunt competenți să-și facă treaba. Administrația USR crede că tinerețea este un avantaj și multe dintre lucruri le știu doar tinerii. Fals, experiența este mai importantă”, a afirmat Cristinel Fisticeanu.
Reprezentantul primăriei a ținut să-i răspundă timișoreanului nemulțumit, explicând că „ideea că are posibilitatea să poată să facă abdomene îi dau un avantaj este greșită. Este doar unul din elementele luate în calcul”.
„Nu cred că un șef de poliție ar trebui să alerge după infractor sau cetățenii care nu respectă legea. Un șef trebuie să știe să-și motiveze angajații pe care-i are în subordine”, a adăugat și Adrian Negrea, un alt cetățean prezent la dezbaterea publică.