Condamnările așază județul Caraș-Severin pe harta celor mai corupte din țară!

Topurile întocmite de organismele de specialitate din țară arată faptul că județul ocupă locul 5 în ceea ce privește numărul condamnărilor de primari, funcționari publici, cadre didactice sau ofițeri de poliție.

Potrivit www.romaniacurata.ro, în Caras-Severin au fost finalizate 76 procese (în perioada 2010-2014), 65,79 la sută fiind condamnări cu suspendare. În 31.58 la sută dintre cazuri au fost implicate fondurile UE, în 56,58 la sută condamnații lucrau în sectorul public și în 47,37 la sută aveau funcție de conducere.

De asemenea, din 2010, trendul este unul ascendent în ceea ce privește cazurile de corupție ajunse pe rolul instanțelor de judecată și finalizate până în 2014. Dacă în 2010 nicio persoană publică n-a fost condamnată, în doar 4 ani Caraș-Severin a obținut locul 5 în topul întocmit de reprezentanții societății civile. „În realizarea acestei hărţi am dorit să evidențiem, în principal, dispersia cazurilor de corupție la nivel județean. În consecință, în crearea bazei de date ne-am axat pe identificarea județului – extras din trimiterea în judecată disponibilă pentru fiecare condamnare în parte – în care fapta de corupție a fost realizată”, menționează realizatorii topului, respectiv România Curată și Societatea Academică din România.

În Caraș-Severin, numărul de condamnări definitive la 10.000 de locuitori este de 2.54, potrivit statisticii întocmite. Durata medie a procesului depășește cu puțin 30 de luni, iar pedeapsa medie acordată este de 23,46 de luni. Numărul condamnărilor se ridică la 76, iar nu mai puțin de 50 dintre acestea sunt cu suspendare. 43 la număr vizează sectorul public.

Lista primarilor condamnați în perioada vizată arată așa:

Bunei Antonie – Primar Zăvoi

Scorobete Ion – Viceprimar (n.r. la momentul condamnării, actual primar în funcție al comunei Zăvoi)

Spătaru Liviu – Primar Reșița

Roșca Viorel Mitea – Primar Brebu

Țicheriu Ion – Viceprimar Brebu

Moșoarcă Ion – Primar Grădinari

Vetreș Ioan – primar Armeniș

În plus față de edilii menționați pe lista celor de la România Curată, în Caraș-Severin au mai fost condamnați și alți primari: Omer Radovancovici (Pojejena), Pavel Verindeanu (Prigor), Ioan Borduz (Fârliug), Marius Mocanu (Văliug), Iancu Simion Simi (Oțelu Roșu) sau Valentin Ghiță (Socol).

Mai mult decât atât, în anchetele procurorilor DNA, dar nu numai, sunt și alți primari care au călcat strâmb și au înclinat necorespunzător balanța justiției atunci când au luat decizii pentru comunitățile a căror soartă o conduc.

Comments

 1. alegatorul mituit cu 2 litri de ulei says:

  Oana ! eu ce ma fac daca-i tot aresteaza pe astia care-mi dadeau mita electorala sa ii votez?? de unde mai obtin ceva alimente pe mok?????? la mine nu se gandeste nimeni?

 2. dorinel says:

  Cati dintre ei sunt inca in functii? De demisie nu au auzit? Macar termenul de onoare il stiu?

 3. alex says:

  “asaza” pe bune …. allooooo limba romana urlaaa

 4. Ppa says:

  Coruptia si saracia sunt mana in mana. Acum 4 ani spuneam ca Banatul ar fi bine sa fie independent iar specialisti de prima mana sa faca audit sa vedem cat din datoria tarii revine Banatului. S-a pierdut sansa. Continuarea este ca va fi din ce in ce mai rau.