Condamnarea afaceristului Buleu, după modelul cazurilor celebre din Argentina și Spania!

Cu toate că apărarea afaceristului Adrian Buleu s-a bazat în totalitate pe lipsa probei considerate cea mai importantă, cadavrul lui Abel Apostol, acest aspect nu pare să fie foarte relevant pentru instanța de judecată.

În motivarea condamnării lui Adrian Buleu la 13 ani de închisoare, președintele de ședință a ținut să pună punctul pe „i” în ceea ce privește probele cu adevărat importante care au stat la baza deciziei instanței, cadavrul victimei nefiind una dintre ele.

„Se constată că toate teoriile dezvoltate de apărare, cât se poate de variate (în ciuda faptului că unele sunt complet ipotetice, în afară de absența cadavrului nefiind invocat în sprijinul lor niciun alt mijloc de probă), pornesc de la nedescoperirea corpului victimei, mergându-se până la susținerea unuia dintre apărătorii inculpatului cum că în alte sisteme de drept nici nu s-ar fi procedat la constituirea unui caz de omucidere în atare condiții”, se arată în motivarea condamnării.

Cu toate că a fost invocat de mulți ca fiind o probă absolut necesară pentru ca instanța să poată lua o decizie, cadavrul victimei nu este decât un alt mijloc de probă. Cu sau fără cadavru, restul probelor existente în acest caz sunt cele care cântăresc cu greutate la dosar.

„În realitate însă, existența cadavrului constituie doar un mijloc de probă ce se impunea a fi coroborat cu alte mijloace de probă care să contureze vinovăția unei persoane sau a alteia, descoperirea efectivă a cadavrului victimei nesusținută de niciun fel de alte probe neputând în niciun caz să îl incrimineze pe inculpat sau pe o altă persoană”, a mai fost menționat în motivarea instanței de judecată.

Mai mult decât atât, condamnarea unui inculpat fără a exista vreun cadavru al victimei nu este deloc un caz izolat. Cele mai tragice crime din Argentina și Spania, în care cei găsiți vinovați au fost condamnați pe viață, au fost finalizate fără ca trupurile victimelor să fie găsite.

La nivel mondial există o serie de cazuri în care s-au dispus condamnări definitive cu toate că nu a fost descoperit cadavrul victimei. Unul dintre aceste cazuri a avut loc în provincia columbiană Pereira, unde autorii crimei au fost capturați abia după aproape doi ani de investigații. De asemenea, o altă crimă din Spania s-a finalizat cu condamnarea celor trei inculpați fără ca trupul victimei să fie descoperit.

După același model, și două călugărițe au fost condamnate în Argentina cu pedepse de câte 20 de ani după ce au ucis o profesoară de religie, cu toate că trupul victimei nu a fost găsit.

Lista cazurilor istorice de crime în care instanțele de judecată au luat o decizie fără a se baza deloc pe existența cadavrului explică și decizia luată de Tribunalul din Caraș-Severin.

„În prezenta cauză s-a stabilit în mod indubitabil, pe baza unei hotărâri judecătorești definitive, faptul că victima nu se mai află în viață, urmând să se arate în continuare argumentele care-l învinovățesc pe inculpatul Buleu Adrian pentru comiterea infracțiunii de omor în dauna victimei”.

Comments

  1. nullum crimen sine lege says:

    Penibil! Sa ne arate si noua magistratii de la Tribunalul Caras-Severin de cand asa-zisa jurisprudenta penala din Columbia si Argentina reprezinta izvor de drept in dreptul penal romanesc?
    Daca existau asemenea situatii juridice constatate in hotarari judecatoresti din state cu un sistem judiciar penal mai solid (europene sau nord-americane) probabil ca auzeam si noi de ele si, foarte probabil, le adoptam rationamentul si noi in spete similare. Culmea, desi chiar judecatorul ce a pronuntat sentinta si-o intemeiaza pe niste cazuri obscure si nenumite din state precum Argentina sau Columbia, vine si critica apararea facuta de inculpat prin care se invoca ca in alte state cu o cultura juridica si un sistem penal mult mai avansat nu este admis un asemenea rationament! Practic, isi desfiinteaza propria argumentatie fara sa-si dea seama…
    Totusi, daca acest judecator este un adept al jurisprudentei din provincia columbiana Pereira, eu zic sa se duca sa imparta dreptatea acolo!
    De asemenea, faptul ca s-a obtinut pe cale civila declararea judecatoreasca a mortii, nu inseamna ca se impunea condamnarea in acest dosar penal! Declararea judecatoreasca a mortii nu este un substituit pentru lipsa cadavrului. De altfel, magistratul a facut o mare confuzie intre faptul juridic al “mortii victimei” si faptul juridic al “existentei cadavrului” (n.b. chiar judecatorul se refera la “lipsa cadavrului” in motivare).
    Totusi, daca tot considera ca “existenta cadavrului” este doar un mijloc de proba, de care nu a putut sa se foloseasca la luarea solutiei de condamnare, dat fiind lipsa acestuia, sunt curios care sunt acele mijloace de proba pe care totusi isi intemeiaza solutia de condamnare, si nu pe cele de care nu se poate folosi?
    In rest, numai de bine…

  2. maramuresanu says:

    Mai,sa fie! A ajuns Buleu la…bulau!!

  3. maramuresanu says:

    Mai,sa fie! A ajuns Buleu la…bulau!!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/