Concursul rezervat mașinilor de epocă din Banat, amânat pentru începutul toamnei

explo 1000x200

Organizatorii au decis să amâne pentru 25 septembrie concursul mașinilor de epocă, în amintirea primului raliu internațional din Banat, care a avut loc în 1930. Vor putea participa toți posesorii de mașini de epocă fabricate înainte de 1942, vehicule militare din anii ’40 sau modele a căror fabricație a început înainte de 1942 și a continuat între anii 1946 şi 1957. 

Inițial, filiala Timiș a Retromobil Club România programase concursul pentru 22 mai, în Timișoara. Ar fi a doua ediție a evenimentului automobilistic „Memorial Timișoara 1930 – primul concurs internațional de automobile din Banat”. Decizia amânării evenimentului a fost luată împreună cu cei de la cluburile din Serbia și Ungaria, spun organizatorii.

„Estimez că vom putea aduce majoritatea vehiculelor istorice antebelice din Banat, unele fiind prezente la ediția inaugurală din anul 2019. Am lansat invitația tuturor colegilor de club din țară, pe lângă cei de la cluburile din Serbia și Ungaria. Am primit confirmarea participării din cele două țări și deschiderea spre implicare în organizare și pe teritoriul țării lor. În acest sens, am în vedere și varianta organizării în trei locații diferite, un oraș din Banatul sârbesc, posibil Kikinda, un oraș în Banatul unguresc, posibil Szeged și capitala Banatului – Timișoara. Totul depinde de evoluția situației economice și sanitare. Amânarea are și un aspect pozitiv: posesorii a două automobile aflate încă în proces de restaurare estimează că până în luna septembrie, acestea vor fi gata și vor putea fi prezenți la Timișoara.”, a anunțat Vlad Capotescu, organizator al evenimentului.

Primul concurs automobilistic din Banat a avut loc la Timişoara în 19 şi 20 mai 1930. Traseul de nouă kilometri cuprindea şoseaua care duce în localitatea Şag. La competiţie a luat parte şi Alteţa Regală Principele Nicolae, cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria. În amintirea acelei curse, la Timişoara a avut loc, în 2019, prima ediție a concursului destinat maşinilor fabricate în perioada interbelică.

banner 970 x 250