Concurs de arhitectură pentru Piața Victoriei din Timișoara. Vechiul contract de modernizare, reziliat de primar

Dominic Fritz a anunțat că modul în care va fi modernizat centrul Timișoarei va fi stabilit în urma unui concurs de arhitectură. Lucrările propriu-zise ar începe, însă, la un an după ce orașul de pe Bega va fi capitală europeană a culturii. 

Proiectul tehnic pentru modernizarea Pieței Victoria din Timișoara a fost semnat la începutul anului 2018, însă licitația pentru execuția lucrărilor nu a fost organizată nici până acum pentru că firma care trebuia să întocmească proiectul tehnic nu a predat documentația.

Firma SC Stigma Building Management SBM SRL a câștigat licitația pentru reabilitarea Pieței Victoria în februarie 2018, iar contractul în valoare de aproape 350 de mii de lei a fost semnat în martie 2018. Firma era obligată să predea DALI și avizele din certificatul de urbanism în termen de 60 de zile. Alte 60 de zile a avut la dispoziție pentru predarea documentației tehnice.

„Am reziliat contractul de proiectare a noului centru al Timișoarei, mai exact Piața Victoriei. Este o poveste fără sfârșit pe care am decis să o încheiem și să deschidem un nou capitol. Era vorba de un contract de proiectare care ar fi trebuit să se încheie în 4 luni. A fost câștigat contractul în februarie 2018 de o firmă din Brașov și această firmă era obligată să predea un DALI cu toate avizele în termen de 60 de zile. Asta nu s-a întâmplat. (…) Documentația a fost revizuită între 2018 și 2019 de 4 ori, dar și în februarie 2019 a fost tot neconformă, la ultima predare, și nu avea toate avizele necesare. În noiembrie 2019, proiectantul a cerut revizuirea contractului, a fost refuzat. În luna octombrie 2020, după 3 ani jumătate, Direcția de Dezvoltare a propus rezilierea lui, vechea conducere nu a fost de acord și acum cade în sarcina mea să reziliez acest contract, pentru că, dacă nu ai primit ce ai cumpărat în 3 ani și jumătate, îți cam pierzi încrederea.”, a argumentat Dominic Fritz.

Totuși, Piața Victoriei se va moderniza, dar altfel. De data aceasta, primăria va organiza un concurs de arhitectură. Până anul viitor.

„Propunerea mea este să prevedem un concurs de arhitectură pentru Piața Victoriei și toate străzile adiacente, care să fie făcut astfel încât să-l finalizăm până anul viitor. În 2023 să lucrăm la proiectul tehnic, ca în 2024 să începem lucrările. Cred că această idee de a nu lăsa reabilitarea unei singure firme, ci de a face un concurs adevărat ar fi o premieră pentru Timișoara și este tot ce merită această zonă.”, a spus Fritz.