Specializarea pusă la dispoziție studenților de Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor este din ce în ce mai căutată de candidați, din 2019 încoace. Decanul FEAA explică de ce.
De anul trecut, FEAA a introdus, pentru admiterea la facultate, un test de departajare a viitorilor studenți. Un test de raționament și de gândire critică.
„A scăzut numărul de dosare depuse, dar, pentru cei care au venit la noi, a crescut ponderea celor care au rămas dintre cei care au participat la acest examen. Anul acesta, față de anul trecut, am avut înscriși 1.226 de candidați pentru acel test, din care 1.112 l-au și promovat, adică 90,1%. Practic, aceștia intră pe clasificările, pe opțiunile pe care ei și le-au propus. Dacă ar fi ne raportăm strict la numărul de candidați din această sesiune, am putea spune că e Informatica economică unde am avut aproape 250 de candidați pe vreo 150 de locuri. Având în vedere însă că suntem în derularea admiterii și la Universitatea Politehnica, care are Informatică, dar și la Universitatea de Vest la Matematică și Informatică, e posibil ca o parte dintre cei care reușesc fie la Poli, fie la Informatică, să se orienteze spre această direcție.”, a declarat Petre Stefea, decanul FEAA.
Specializarea Informatică economică e tot mai căutată de candidați, în ultimii trei ani. Apoi vin specializările de Contabilitate, Management, Finanțe și Marketing. În ce măsură reușește piața muncii să îi absoarbă pe viitorii absolvenți?
„Acum trei ani am înmatriculat peste 1.100 de candidați. Din ei am avut absolvenți anul acesta 450. Deci nu toți ajung la final. Drumul e greu și anevoios. Dar, din cei 450, cred că cel puțin 100 sunt luați majoritatea de tot ce înseamnă consultanță. Evident că o bună parte își găsesc job în domeniul de activitate, dar sunt și care fie au un job în momentul de față pe care nu îl abandonează și nu își caută altă variantă pe specialitate, fie nu reușesc să găsească un astfel de job.”, a mai explicat decanul facultății.
Proprii șefi sau angajați?
Profesorul atrage atenția însă că nu e ușor ca absolvenții să își deschidă propria afacere, respectiv să aibă succes, imediat după finalizarea studiilor.
„Deși orientarea lor spre antreprenoriat și preocupările noastre pentru a le forma deprinderi antreprenoriale s-au dezvoltat foarte mult în ultimii doi-trei ani la Universitatea de Vest, sunt o parte dintre ei care se orientează și chiar au aplicat pe proiectele pe care universitatea le-a coordonat, acele start up nation și alte programe de tipul acesta pe care și noi le-am coordonat, au luat 50.000 de euro și și-au început propriile afaceri. Dar nu este simplu ca la momentul în care termini facultatea să începi o afacere de unul singur. Mai degrabă cred că ei încearcă să meargă spre joburi bine plătite în momentul de față. În consultanță, în tot ce înseamnă Big Four, dar sunt foarte multe firme de consultanță și în Timișoara care prestează servicii de consultanță financiar-contabile sau chiar de management care le oferă oportunități. Dacă sunt salarii bune, cu siguranță cel puțin în prima fază probabil că mulți se orientează spre job și nu spre antreprenoriat.”, a mai spus Petre Stefea.
CITEȘTE ȘI: Cea mai râvnită facultate din Timișoara. Bătălie pentru cunoașterea de… sine