Invizibili pentru vameşii şi poliţiştii de frontieră!

Modul în care s-au apărat în faţa instanţelor de judecată contrabandistul sârb Dejan Draskic şi oamenii legii de la frontieră a scos la iveală lucruri ce pot declanşa oricând o acţiune similară a Direcţiei Generale Anticorupţie cu cea din februarie 2011.

UPDATE 15:22

Tribunalul Caraș-Severin a admis, în urmă cu câteva minute, recursul declarat de Ministerul Public împotriva deciziei Judecătoriei Oravița prin care polițistul de frontieră Ion Daniel Toc și vameșul Laurian Crecana primiseră interdicția de a părăsi țara. În consecință, magistrații cărășeni au dispus arestarea preventivă a celor doi pe o perioadă de 29 de zile. Toc și Crecana au părăsit Tribunalul Caraș- Severin încătușați, ei fiind conduși în arestul IPJ Caraș-Severin.

toc

Poliţistul de frontieră Toc a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

 

gif card de energie dacus 1000x100

UPDATE 12:50

Mărturiile poliţiştilor de frontieră Rija Grigoraş Tămaş şi Daniel Toc şi a vameşului Laurian Crecană, prin care au încercat să convingă instanţele de judecată să nu-i aresteze preventiv în cazul sârbului  prins în flagrant la volanul unui microbuz ticsit cu ţigări în valoare de 166.000 de euro, ar putea avea consecinţe mult mai spectaculoase. Dejan Draskic a fost reţinut la volanul microbuzului care avea numere false de Serbia în jurul orelor 4 ale dimineţii de 18 ianuarie. Înregistrările video din Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş demonstrează că microbuzul respectiv a intrat în ţară cu o jumătate de oră mai devreme. Potrivit probelor prezentate şi apărării sale însă, Draskic ar fi intrat în România cu o zi mai devreme, în 17 ianuarie, şi nu pe la Naidăş, ci pe la Moraviţa. Sârbul a susţinut în permanenţă că el a preluat microbuzul plin cu ţigări pe teritoriul ţării noastre, la solicitarea unui bărbat din Reşiţa care l-a plătit pentru a-l duce de la Nicolinţ până la ieşirea din Oraviţa spre Anina. Poliţistul Toc şi vameşul Crecană sunt cei care au efectuat controlul microbuzului respectiv în Vama Naidăş. Ambii susţin că la volan s-ar fi aflat altă persoană, şi nu Draskic, şi că microbuzul ar fi fost gol. Pe imagini se vede însă cum cei doi simulează controlul vamal, iar procurorii au multe indicii potrivit cărora vameşii şi poliţiştii de frontieră nu au evidenţiat în paşaportul sârbului şi în celelalte documente specifice intrarea lui în ţară. Cei doi nu au sesizat vreo neregulă nici cu privire la numerele de înmatriculare false ale microbuzului. Cu alte cuvinte, e foarte posibil ca aceasta să fie noua găselniţă a corupţilor de la frontieră pentru a sprijini contrabanda cu ţigări din Serbia. Practic, contrabandiştii ar intra în ţară fără să fie luaţi în evidenţă, astfel că, în momentul în care vreunul dintre ei ar fi prins în flagrant de alţi oameni ai legii decât cei corupţi, ar avea un alibi serios.

Antemergător cu epoleţi

Interesant este şi rolul lui Rija Grigoraş Tămaş. Poliştist de Frontieră la Sectorul Oraviţa, acesta făcea pe antemergătorul, în sensul că îl însoţea pe contrabadist pentru a-i asigura protecţie. „După oprirea autoutilitarei în apropierea locuinţei, inculpatul Tămaş s-a deplasat la organele de poliţie încercând să le determine să permită continuarea deplasării transportului ţigărilor de contrabandă, precum şi să determine implicarea acestora în activitatea infracţională”, se arată în motivarea deciziei de arestare.

Draskic şi Tămaş rămân în arest pentru o perioadă de 25 de zile, în timp ce Toc şi Crecană află astăzi dacă ajung după gratii sau vor fi cercetaţi în libertate. Tribunalul Caraş-Severin va judeca recursul prin care Ministerul Public a atacat decizia Judecătoriei Oraviţa prin care s-a luat faţă de cei doi doar măsura obligării de a nu părăsi ţara. „Vom cere respingerea recursului Parchetului, deoarece doar pe simple indicii nu poţi aresta pe cineva. Este o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care presupune probe, şi nu indicii”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/