Conacul Mocioni din Foeni: Progres de 4% în 5 luni, fără penalizări pentru constructor

conacul mocioni din foeni, inca in lucrari in luna aprilie 2024

Reabilitarea Conacului Mocioni de la Foeni e încă departe de a fi gata, deși execuția lucrărilor trebuia să se fi încheiat până la 1 mai. Contrar declarațiilor liderului CJT, constructorul nu a fost penalizat în ultimele cinci luni.

La 29 aprilie 2024, conducerea CJT făcea o vizită pe șantierul de la Conacul Mocioni din Foeni, șantier care trebuia închis o zi mai târziu, ca urmare a angajamentului luat de administrația județeană (care este proprietarul imobilului), având în vedere finanțarea europeană de care a beneficiat proiectul. Vă reamintim, investiția de la Conacul Mocioni este finanțată din Granturile SEE, în cadrul Programului Ro-Cultura. Contractul de finanțare are o valoare de aproape 17 milioane de lei, din care 9,5 nerambursabili (85% Grant SEE și 15% bugetul național), restul din bugetul CJT.

conacul mocioni din foeni, 29 aprilie 2024

Conacul Mocioni din Foeni, 29 aprilie 2024

„După 30 aprilie intrăm, conform clauzelor contractuale, în partea de penalități”, spunea Alin Nica la 29 aprilie. A explicat: „Momentan am cheltuit pe această lucrare aproximativ 9,6 milioane de lei. (…)  Din cele 17 milioane care totalizează proiectul în sine, 9,5 milioane reprezintă contribuția nerambursabilă pe care noi am atras-o 100% până acum. Proiectul în sine, aici se includ și lucrările, trebuie să fie finalizat până la 31 decembrie 2024. Contractul de lucrări expiră la sfârșitul lunii acesteia. De aceea spuneam că vor fi penalități după. Nu acceptăm să prelungim contractul de execuție după acest termen. De la 1 mai lucrează în baza contractului existent, dar se aplică clauzele de penalizare”, căci, a completat Nica, de vină pentru întârziere este constructorul.

conferința de presă la conacul mocioni din foeni, 29 aprilie 2024

Conferință de presă la Conacul Mocioni din Foeni, 29 aprilie 2024

Constructorul confirma, tot atunci, un grad de realizare al lucrărilor de 75%. „Anul trecut, în februarie, vă spuneam că dorim să terminăm înainte de 30.04.2023. Intervențiile structurale și degradarea la care a fost supus acest conac ne-au făcut să fim astăzi în această situație și să fim nevoiți să prelungim termenul. (…) Undeva în luna septembrie, șantierul trebuie să fie gata.”, spunea Răzvan Indru, de la TT&CO Solaria Grup.

Confuzie totală la CJT

Cinci luni mai târziu, președintele în funcție al CJT și funcționarii din instituție se contrazic flagrant cu privire la situația de la conac. În 29 august, la solicitarea reporterului Express de Banat, Alin Nica declara cu privire la stadiul lucrărilor de la conac: „Nu s-a schimbat nimic. Nu au terminat încă, bănuiesc că n-au capacitatea logistică și financiară să continue într-un ritm susținut.”

Întrebat care este valoarea penalităților aplicate constructorului până la acea dată, conform declarației din primăvară, Nica a spus: „Nu știu, nu am calculat, dar vă pot spune colegii de la Investiții.” Am întrebat „colegii de la Investiții”. Răspunsul: constructorului nu i s-a aplicat nicio sancțiune, iar lucrările sunt acum la 79%. Un progres de 4 procente în 5 luni. Toate de vară.

„Lucrările de reabilitare sunt îndeplinite în procent de 79% până la data întocmirii acestui răspuns. Nu s-au facturat penalități de întârziere până la această dată. Executantul are ca termen de realizare a lucrărilor 21 de luni de la data emiterii Ordinului de începere de către Beneficiar. Dacă termenul de execuție nu este respectat, se vor aplica penalități de întârziere executantului. Finanțarea obținută de Consiliul Județean Timiș pentru acest proiect depinde de termenele asumate prin Contractul de finanțare și Actele adiționale aferente acestuia încheiate între UAT Județul Timiș și Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului”, se arată în răspunsul CJT la cererea formulată de reporterul Express de Banat în baza Legii 544/2001.

Express de Banat a solicitat și copii de pe documentele care să valideze informațiile furnizate – contracte și acte adiționale – însă acestea nu au fost furnizate în răspuns, cu excepția contractului de lucrări semnat în decembrie 2021 de CJT, document public pe site-ul instituției.

Cine plătește?

Proiectele finanțate prin programul Ro-Cultura aveau termen limită pentru implementare data de 30 aprilie 2024.  Programul, care este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 (Spațiul Economic European), vizează sprijinirea patrimoniului cultural.

Alin Nica explica, tot în 29 august, că CJT riscă să dea banii înapoi sau să suporte consecințele legate de nerespectarea termenului de implementare. „Din punctul ăsta de vedere există un conflict cu constructorul, pentru că noi suntem oarecum cu mâinile legate. Dacă am fi reziliat contractul în primăvară sau acum, oricum nu mai aveam nicio șansă, atunci chiar că nu aveam nici o șansă să-l finalizăm până la sfârșitul anului, așa că tragem de constructor să vedem cât de mult putem și să ne îndreptăm măcar împotriva lui, pentru a recupera eventualele prejudicii pe care pe care le-am avea din neducerea la bun sfârșit a acestui contract de finanțare”, a spus Nica.

Jurnal de proiect

Contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni de la Foeni a fost semnat între CJT, reprezentat prin Alin Nica președinte, și asocierea TT&CO Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graphic Space SRL la data de 17 decembrie 2021. Potrivit documentului, execuția lucrărilor durează 22 de luni, de la data prevăzută în Ordinul de începere a lucrărilor de execuție (pagina 4 din contract).

Conacul Mocioni a intrat oficial în șantier în 26 ianuarie 2023.

conacul mocioni din foeni, martie 2023

Conacul Mocioni din Foeni, 2 martie 2023

În martie 2023, autoritățile județene promiteau că totul va ca nou în primăvara anului 2024.

alin nica, in vizita pe santierul de la conacul mocioni in martie 2023

Alin Nica, în vizită pe șantierul de la Conacul Mocioni, 2 martie 2023

Planurile mari pentru clădirea monument istoric de importanță națională și internațională sunt prevăzute în proiect: reparații capitale, elemente arhitecturale restaurate, un salon de primire la parter, o cafenea culturală, un spațiu muzeal, o bibliotecă și o sală de spectacole. Iar curtea și grădina – pregătite pentru organizarea de evenimente în aer liber. Alin Nica promitea o inaugurare cu un bal ca pe vremuri. Totul pentru a da regiunii un spațiu multicultural, atât pentru comunitate, cât și pentru turiștii care ajung în zonă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/