Comunele Gârnic şi Răcăşdia, pe lista celor patru din Caraş-Severin cu reţele de apă fără aviz sanitar

În peste 150 de localități din țară oamenii sunt branșați în mod ilegal la rețelele de apă, adică fără autorizație sanitară din partea Direcției de Sănătate Publică, aviz care se referă la unda verde vizavi de potabilitatea apei, potrivit unui reportaj marca Recorder. La nivelul județului Caraș-Severin, printre comunele-problemă se numără Gârnic, Răcășdia, Văliug și Slatina-Timiș.

Potrivit jurnaliștilor de la recorder.ro, în majoritatea UAT-urilor care nu respectă parametrii de potabilitate, proiectele rețelelor de apă, finanțate prin fonduri europene sau guvernamentale, au fost executate deficitar, motiv pentru care avizul sanitar nu a putut fi obținut. Așa se face că proiectele au fost recepționate pe propria răspundere, localnicii branșându-de la rețea, fără să aibă habar dacă apa este sau nu potabilă.

În comuna condusă de primarul Nicolae Tismănariu, niciuna dintre cele două rețele de apă: Gârnic și Padina Matei, nu are autorizație sanitară de funcționare. De mai bine de opt ani de la recepția investiției în Padina Matei, situația în privința depășirii nitraților nu s-a schimbat. Rezolvarea însă pare să vină după ce proiectul „Alimentare cu apă Gârnic”, în valoare de 3 milioane de lei plus TVA, prin PNDL 2, va ajunge la finalitate.

„Lucrăm la sistemul de alimentare cu apă Gârnic, iar după finalizare, vom încerca, prin toate tratamentele care există, ca apa să fie potabilă. La Padina Matei, în urma analizelor, apa nu este potabilă deoarece este dintr-o sursă de suprafață. Încercăm să modificăm stația de tratare, iar prin sistemul pe care îl facem la Gârnic, vom duce apa încă 2,7 km, peste deal, pentru ca alimentarea la Padina Matei să se facă din Gârnic. Sperăm doar ca vremea să ne permită continuarea proiectului, care, în mod normal, ar trebui finalizat anul acesta”, a explicat edilul-șef.

Nu departe de orașul Oravița, comuna Răcășdia întâmpină la rându-i o problemă similară. Aici, cișmelele stradale sunt cele care alimentează UAT-ul cu apă potabilă, un proiect finalizat în 2016. Rețeaua de apă s-a bucurat de avizul DSP doar pentru câteva luni. Și în acest caz, soluția pare să vină odată cu recepționarea proiectului „Alimentare cu apă, canalizare, extindere cu branșare”.

Șeful administrației publice locale, Mirco Ilie Lechici, spune că, din 2017, proiectul nu reușește să cunoască materializarea, întrucât pe parcurs au apărut tot felul de impedimente, piedici care țin proiectul departe de recepția finală: „Avem mici avarii, mai curge în câteva locuri… E nevoie de ultimele cosmetizări. Odată cu recepția acestui proiect, vom face toate demersurile necesare pentru a obține aviz favorabil din partea DSP-ului”.

Sursa foto principal: exploremag.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/