Comuna din Caraș-Severin care a luat fața orașelor cu pretenții din țară!

untitled design set 970x90 px

Curaj, dedicare și determinare maximă într-o primărie de comună din Caraș-Severin! Administrația locală s-a înhămat la un proiect serios prin care oamenii vor avea parte de îngrijire medicală la standarde înalte. Investiția a fost aprobată și va primi bani prin PNRR, proiectul clasându-se pe locul 8 din 55 la nivel național!

Spitalul Comunal „dr. Iosif Olariu” din Bozovici a fost închis în 1 aprilie 2011. În noiembrie 2012, unitatea s-a transformat în Centrul Multifuncțional de Sănătate cu internare de zi, fiind de fapt Staționarul 4 al Spitalului Județean de Urgență Reșița și având avizate secțiile de Interne, Chirurgie și Pediatrie. Tot în clădirea fostului spital își are sediul Substația Bozovici a Serviciului Județean de Ambulanță Caraș-Severin, dar și Centrul de Permanență.

Potrivit datelor centralizate de administrația locală, în perioada 2018-2022 centrul a avut 732 de spitalizări de zi pe Medicină Internă și a consultat 5.178 de cazuri în ambulatoriu la Pediatrie.

În prezent, clădirea se află în proprietatea Primăriei Bozovici, fiind administrată de Spitalul Județean de Urgență Reșița. Așa că cele două entități și-au unit forțele și au pus bazele unui proiect care a și fost aprobat spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 7.034.683.54 de lei este suma alocată pentru „Înființarea și dotarea Ambulatoriului integrat Bozovici în cadrul structurii Spitalului Județean de Urgență Reșița.” Prin această investiție se propune achiziționarea echipamentelor necesare desfășurării activităților medicale ambulatorii în conformitate cu prevederile legale în vigoare pentru următoarele secții: Cardiologie, Cardiologie pediatrică, Chirurgie generală, Chirurgie pediatrică, Chirurgie toracică, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Endocrinologie, Gastroenterologie, Gastroenterologie pediatrică, Medicină internă, Obstetrică-ginecologie, Oftalmologie, Otorinolaringologie, Ortopedie şi traumatologie, Ortopedie pediatrică, Pediatrie, Pneumologie, Pneumologie pediatrică.

„Proiectul a fost depus în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Reșița, ei asigură serviciile medicale. La multe dintre documente ne-a sprijinit și doamna manager, împreună cu Sorin Crețu, care lucrează la Consiliul Județean, consilier al președintelui Romeo Dunca. Clădirea era a noastră. Consiliul Județean nevrând să își asume să intre în parteneriat cu noi, nu ne-au dat nicio speranță… Așa că l-am luat noi și am vorbit cu consultantul de la București. Vreo două luni am lucrat doar la documentele necesare. Nefiind Consiliul Județean băgat în horă, nu prea aveam cum să ne legăm de Spitalul Județean. Noroc că aveam parteneriatul cu Centrul de zi, cu ambulatoriu cu secția externă. Și așa ne-am legat să facem ambulatoriul unde să putem să și dotăm, așa era măsura. Am înființat un ambulatoriu unde ne asumăm, pe de-o parte noi, ca Primărie și Spitalul Județean, că dotăm și găsim personal pentru acest ambulatoriu. Pentru reabilitarea clădirii am pregătit un proiect pe eficientizare energetică când se deschide măsura să prindem și partea de reabilitare.”, ne-a explicat primarul Adrian Stoicu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Edilul-șef din Bozovici are planuri mari în privința Centrului Multifuncțional de Sănătate. „Speranța mea e ca în timp să vină medici și să găsească echipamente pe care să pună mâna. Dacă am găsit medici, ne putem desprinde de Spitalul Județean, să facem noi, de sine stătător secția asta și să dăm drumul la spital, cum ar fi.” Întrebat dacă dorește ca pe viitor unitatea medicală să intre în totalitate în administrarea comunei, primarul Stoicu ne-a răspuns: „Eu așa m-aș gândi, dar o comună, cu un buget mic… va fi foarte greu. Deși, prin asociația pe care o avem, mare parte din cheltuieli le asigurăm noi, adică ce ține de întreținere, cheltuieli de mentenanță cu tot ce înseamnă apă, salubrizare.”. Numai factura de curent depășește 100.000 de lei pe an, ne-a mai precizat edilul-șef.

În prezent, Consiliul Județean plătește salariile personalului: un medic internist venit de o săptămână și 4 asistente, dar și materialele sanitare necesare, completate și ele de administrația locală.

Prin proiectul câștigat recent vor fi achiziționate echipamente medicale noi, de ultimă generație, la cele mai înalte standarde din domeniu. „Noi acum avem un ecograf de 20-30 de ani. Ne-am consultat cu medicii de la Spitalul Județean pentru a ne spune ce aparatură medicală ar trebui să cumpărăm.”, ne-a explicat primarul Stoicu.

Demersuri pentru ridicarea unui spital nou în comuna Bozovici au fost făcute anul trecut, atunci când un bărbat originar din Eftimie Murgu a plătit din propriul buzunar un studiu de fezabilitate pe care l-a donat Primăriei Bozovici. Doar că, potrivit acelui studiu, ar fi fost nevoie de circa 5 milioane de euro, în timp ce finanțarea maximă care putea fi atrasă de comuna Bozovici prin PNRR era de circa 2,5 milioane de euro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/