Comuna Berliște a tras cortina peste proiectul „Tabăra din inima satului”

Timp de două luni și jumătate, Episcopia Caransebeșului, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, ATOR Banatul de Munte, Centrul de Tineret Moniom și 14 comune din Caraș-Severin au derulat proiectul „Tabăra din inima satului”, un proiect dedicat anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Vara aceasta, peste 500 de copii din județul Caraș-Severin au fost beneficiarii programului socio-educativ, un program menit să le arate tinerilor ce-nseamnă educație pentru viață, lucru care în niciun caz nu este și nu poate fi predat la școală. Dacă startul acestui proiect a fost dat în comuna cărășeană Bozovici, săptămâna aceasta, luni, 2 septembrie, copiii din Berliște şi-au luat la revedere cu ochii-nlăcrimați de la toate activitățile pe care le-au întreprins în cadrul taberei (29 august-2 septembrie), dar și de la oamenii care au jucat un rol definitoriu pentru deschiderea de noi orizonturi în procesul evoluției lor: tinerii formatori.

Despre ce s-a urmărit mai exact în cadrul acestor tabere, preotul și coordonatorul ATOR Banatul de Munte, Mihai Ciucur, a explicat pentru expressdebanat.ro: „În cadrul acestui program s-a mers pe mai multe direcții. S-a ținut cont atât de partea educațională (ateliere de dezvoltare personală, comunicare, lucru în echipă, ateliere de educație pentru viață), dar au fost luate în vedere și activitățile de relaxare, recreere, de petrecere a timpului liber”.

La fel ca celelalte comunități, timp de cinci zile, cei aproximativ 30 de copii din Berliște au participat la tot felul de activități alături de formatori (tineri elevi de liceu sau chiar studenți – voluntari în cadrul ATOR Banatul de Munte), atelierele de pictură, sculptură și serile tematice având rolul de a readuce la viață specificul local (port popular, obiceiuri, jocuri) sau mai bine spus de a duce mai departe zestrea de tradiții.

Ultima zi de tabără în comuna condusă de Nicolae Orăvicean a fost ziua în care emoția a atins cote maxime. În curtea Școlii Gimnaziale, micuții din Berliște cu greu se puteau despărți de tinerii voluntari care au reușit să le schimbe viața copiilor la 180 de grade. Lacrimile de bucurie, îmbrățișările și promisiunea revederii au conturat un tablou de-a dreptul magic, un tablou în care dragostea este cea care face diferența, cea care unește și care inspiră încredere înspre materializarea idealurilor.

Referitor la ce-nseamnă pentru un formator să-și sacrifice vacanța pentru a-i ajuta pe ceilalți să se dezvolte, George Lepădat, tânăr student la Facultatea de Științe Politice din București, a detaliat: „Este cel mai frumos lucru din lume pentru că îi ajuți pe copii să iasă dintr-un circuit închis, le arăți că se poate și altceva. Voluntariatul este o meserie, în opinia mea, pentru că scoate la iveală cea mai frumoasă parte dintr-un om”.

La final, părintele Mihai Ciucur, alături de părintele protopop Bogoliub Martinovici, dar și alături de preoții parohiilor din Berliște, Rusova și Milcoveni, a oficiat o slujbă de mulțumire, după care fiecare copil a fost răsplătit cu o diplomă de participare la care s-a adăugat un pachețel ce conținea hrană pentru suflet sau, cum spunea părintele Ciucur, „Cărți de bucate pentru suflet”.

Cu privire la evenimentul găzduit în comuna pe care o conduce, primarul Orăvicean a ținut să puncteze câteva aspecte, explicând astfel de ce a ales ca micuții din comunitate să nu rateze o astfel de tabără: „Eu am un principiu de la care nu mă abat niciodată și anume că de la formare pleacă totul. Dacă ai copii bine pregătiți, poți spune că ai cultură, economie, administrație și politică de calitate. Am vrut să-i scot pe cei mici dintr-un spațiu îngust. Copiii au fost încântați de activitățile de dezvoltare personală, de jocurile interactive, deoarece la școală nu găsesc așa ceva. Acesta este motivul pentru care Primăria Berliște a contribuit la această tabără cu tot ceea ce a însemnat parte financiară, logistică și parte materială”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/