Complicațiile post-COVID pot provoca decesul. „Am avut pacienți care au suferit de trombembolism pulmonar la domiciliu”

doctor applying a medicine during inhalation to senior man suffering from lung disease. covid 19 or coronavirus treatment. doctor's home visiting during the quarantine

Pacienții care fac forme moderate de COVID-19 și care nu au nevoie de un timp îndelungat de spitalizare pot să se confrunte cu complicațiile acestei patologii luni întregi. Mai mult, există și situații în care doctorii transferă bolnavii din zona roșie în zona verde, dar la scurt timp survine decesul.

Explicația este simplă la prima vedere. Patologia COVID-19 vine la pachet cu complicații severe post-boală, cea mai frecventă fiind trombembolismul pulmonar.

„De multe ori ne bucurăm că pacientul a fost în Terapie Intensivă, s-a negativat și a plecat într-o zonă verde. Din păcate complicațiile post-COVID pot să apară imediat, dar și la distanță de ieșirea din zona roșie. Am avut nenumărate cazuri de pacienți care au suferit trombembolism pulmonar la două, trei zile după ce au fost scoși din zona roșie și transferați în zona verde, am avut pacienți care au suferit de această complicație la domiciliu. Erau externați, erau bine, își reluaseră din activitățile cotidiene și din păcate au suferit aceste complicații. Sunt mai multe complicații post-COVID pe care noi nu le vedem, dar cu care se confruntă pacienții aflați la domiciliu. Pot să rămână sechele pe viață, plămânul să se refacă greu. Cei cu forme moderate care nu au avut nevoie de o spitalizare îndelungată se pot lupta și până la șase luni cu complicațiile pe care le lasă această boală”, a explicat dr. Giorgiana Bobouțanu, medic specialist în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara.

De altfel, pacienții pot petrece în secția de ATI între două săptămâni și patru luni, timp în care pot trece prin mai multe momente critice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/