Compania de termoficare a Timișoarei, în criză. Anunțul autorităților locale

Colterm depinde de subvențiile virate de Primăria Timișoara, a anunțat Dominic Fritz, iar aceasta este ultima iarnă în care acest lucru va mai fi posibil. Administrația locală cere sprijinul autorităților centrale pentru alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului cu care să poată susține compania de termoficare. 

Primăria Timișoara a trimis un memorandum Guvernului, prin Asociația Municipiilor din România, în care explică situația dramatică în care se află Colterm.

„Colterm trăiește de la o săptămână la alta pentru a plăti factura de gaz și de cărbune. Și depinde mai mult sau mai puțin de subvențiile virate din contul primăriei. Ca să trecem prin această iarnă, din noiembrie până în martie, doar pentru materie primă, adică pentru gaz, cărbune, electricitate, o să avem nevoie de 69 de milioane de lei, o sumă uriașă, iar asta nu include datoriile istorice care sunt de 136 de milioane de lei. Din păcate, asta afectează și capacitatea primăriei de a plăti alte facturi și alte necesități”, a explicat Dominic Fritz.

Fritz apelează și la parlamentarii de Timiș, cărora le solicită să se implice în susținerea alocării din fondul de rezervă al Executivului a unor sume de bani cu care să se poată achita nevoile Colterm.

„Chiar dacă voi face tot posibilul să trecem prin această iarnă cu Colterm fără să aibă efecte negative asupra populației, asta va fi ultima iarnă în care putem să procedăm așa. Colterm are nevoie de un nou început, de o altă strategie economică, tehnologică și trebuie să devină pe termen lung o companie sănătoasă. Am început deja discuții inclusiv cu Banca Mondială despre acest proiect și cu alți experți pentru a pune Colterm pe un făgaș mai bun.”, a concluzionat primarul Timișoarei.

CITEȘTE ȘI: Dominic Fritz: „O să fie căldură în această iarnă, dar va însemna un efort bugetar uriaș pentru Timișoara”