Avocații stagiari au ieșit în stradă după examenul de definitivat! Protestele vor continua în Timișoara și în alte orașe din țară

Avocații stagiari care au susținut, în 15 noiembrie, examenul de absolvire a INPPA, au protestat aseară, dar și astăzi în fața Palatului Dicasterial din Timișoara. Oamenii au ieșit în stradă din cauza unor probleme identificate în organizarea examenului de definitivat în avocatură. Grile fără niciun răspuns corect sau grile greșite – sunt doar câteva dintre neregulile descoperite.

Avocații stagiari susțin că le-au fost tăiate aripile după doi ani de zbor, în care s-au dedicat total profesiei. Examenul a fost plin de lacune și organizarea a fost deficitară, susțin protestatarii. Mai mult, după încheierea probei, s-a constatat că metoda de examinare s-a schimbat.

„Solicitările decelate sunt eminamente întemeiate, bazate pe legislația în jurul căreia s-a cristalizat întregul examen care, în final, s-a dovedit a fi doar o modalitate de a nega dreptul avocatului stagiar de a deveni avocat definitiv, dovedindu-se un examen plin de lacune, interpretări discreționare și neconforme legii. Nouă întrebări fără răspuns reprezintă doar un singur element împotriva căruia avocații din întreaga țară și-au unit forțele pentru a lupta în vederea apărării drepturilor lor, așa cum au jurat că vor apăra drepturile cetățenilor. Întrebările fără niciun răspuns corect, dincolo de a fi o modalitate de examinare care nu s-a mai aplicat în anii anteriori, nici nu s-a procedat la evidențierea în cadrul fișei de examinare o rubrică specială circumscrisă variantei <<niciun răspuns corect>>”, au transmis organizatorii protestului.

Problemele identificate sunt multiple. De la răspunsuri care au fost calificate ca fiind greșite, deși dispozițiile legale aplicabile atestau contrariul, până la întrebări care puteau fi interpretate și la care răspunsurile nu erau cele relevate de prevederile legale, ci de interpretarea însușită de către avocatul redactor din cadrul comisiei de examen.

„Un alt element esențial care stă la baza nemulțumirilor unanime ale avocaților stagiari este reprezentat și de dificultatea examenului care s-a subsumat de facto unei schimbări efective a examenului, raportat la modalitatea de examinare aplicată în anii anteriori, problema nefiind dificultatea, ci timpul mult prea scurt acordat față de modificările operate. Respectiv același timp (3 ore), la un examen a cărei dificultate a fost absolut crescută, a condus avocații la o imposibilitate obiectivă de a aborda fiecare întrebare într-un context complet de lecturare, interpretare și analizare raport la legislația aplicabilă. Avocații vor dreptate și vor să fie și un exemplu pentru cei nedreptățiți. Împotriva incorectitudinii oamenii trebuie să învețe să spună <<nu>>,  dar totodată, avocații acționează și în baza jurământului pe care, cu mâna pe Biblie, l-au rostit în momentul în care au intrat în cadrul profesiei <<Să apere drepturile cetățenilor>>, deci inclusiv ale lor, așa să îi ajute Dumnezeu!”, au mai transmis protestatarii.

Avocații stagiari vor ieși în stradă până când problema va fi rezolvată. Proteste au avut loc în Cluj și București.