Comisarul plombelor lucrează. La propria imagine

explo 1000x200

După ce s-a umflat în pene pe o reţea de socializare, postând fotografii cu ditamai vicepreşedintele CJ măsurând ochiometric plombările ce se efectuau pe drumul judeţean de lângă Ocna de Fier, Ionuţ Popovici a fost luat la-mpins vagoane de oameni nemulţumiţi că drumurile din zona lor au fost uitate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Urmarea?

Ionuţ Popovici a făcut ieri un fel de raport public privind drumurile judeţene care sunt, vor fi sau măcar se doreşte a fi reabilitate de administraţia publică judeţeană.

„Drumurile sunt şi rămân o prioritate pentru întreaga conducere a Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Sunt drumuri care au primit deja finanţare şi sunt altele pentru care urmează să fie alocate fonduri. Din păcate, nu putem face dintr-o dată atât de multe precum ne-am dori, însă, cu siguranţă, vom acoperi toate zonele judeţului“, şi-a început Popovici expozeul public.

Până în acest moment, aminteşte vicepreşedintele CJ, au fost aprobate spre finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, și au fost semnate deja contractele de finanțare pentru aproximativ 54 de km de drum județean, care vor fi modernizați și reabilitați până în 2020. „Aici intră modernizarea DJ 585 Valeapai – Duleu – limită județul Timiș, pentru care s-a alocat suma de 17 milioane de lei. S-a ajuns la faza depunerii de oferte pentru proiectare. Se va moderniza cu 27,3 milioane de lei și DJ 608B, Copăcele – Zorlencior, 12 milioane de lei costă modernizarea DJ 608B, Zorlencior – Zorlențu Mare, alte 10 milioane de lei sunt alocate pentru DJ 680A Maciova – Ciuta – Obreja, în timp ce reabilitarea DJ 571 Eftimie Murgu va ajunge la 12,6 milioane de lei. Se mai reabilitează patru tronsoane pe DJ 571G Gîrbovăț – Lăpușnicu Mare, valoarea proiectului fiind de 11,5 milioane lei, și DJ 608B Constantin Daicoviciu – Copăcele“, scrie Ionuţ Popovici.

Acesta mai spune că s-au depus propuneri de finanțare către Ministerul Dezvoltării Regionale, prin PNDL, după cum urmează: modernizare DJ 571 Moldova Veche – Moldova Nouă – Moldovița – Sasca Montană – Ciuchici (depus și admis în etapa de conformitate şi eligibilitate SUERD); modernizare DJ 571A Gornea – Sichevița – Gîrnic – Moldovița (depus și admis în etapa de conformitate şi eligibilitate SUERD); reabilitare Bozovici – Dalboșeț și Dalboșeț – Șopotu Nou; modernizare Șopotu Nou – Cărbunari; reabilitare DJ 573A Iam – Ciortea – Vrani – Mercina – Greoni; modernizare DJ 608 Teregova – Luncavița – Mehadica – Cuptoare – Crușovăț; modernizare DJ 680A Sacu – Tîncova – Peștere – Maciova.

Consiliul Judeţean, după cum recunoaşte Popovici, încă nu a depus cereri de finanţare pentru modernizarea următoarelor tronsoane de drum judeţean: DJ 608 Plugova (DN 6) – Globurău – Costiş – Borugi – Cornereva – Obiţa – Rusca (DN 6) – DJ 572 Comorîşte – Berzovia. Dar Popovici promite că vor fi depuse cereri pentru finanţare prin „Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 Îmbunătățirea Infrastructurii Rutiere de Importanță Regională Prioritatea de investiție 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiale la infrastructura ten-t, inclusiv a nodurilor multimodulare“.

Pe de altă parte, spune Ionuţ Popovici, se vor relua lucrările pe DJ 582 Reșița – Văliug. Când anume? S-ar putea deduce că în 2018, vicepreşedintele scriind apoi: „Și tot anul acesta, vor continua lucrările pentru ranforsare și întreținerea covoarelor asfaltice, lucrări ce au fost sistate în 2017“.

Adjunctul preşedintelui Silviu Hurduzeu mai raportează că în momentul de faţă se intervine în Cărbunari, Gîrnic, Ezeriș, Zorlențu Mare, Ramna, Copăcele, Sacu, Slatina Timiș și Rugi. „Pentru înlăturarea efectelor calamităților din 2016 au fost date ordinele de reîncepere a lucrărilor sistate anul trecut, recunoaşte Popovici. E vorba despre un podeț la Ticvaniu Mare și lucrări de reprofilare și refacere podețe pe DJ 587. Pe DJ 571A Gârnic – Moldovița lucrările sunt contractate, amplasamentul a fost deja predat, iar la Ramna, refacerea podului peste pârâul Vernic e în execuție. 50 de metri (50 de metri, da!, n.r.) de drum se refac și în Luncavița“. Despre toate acestea, şi chiar mai mult de-atât, Express de Banat a scris în urmă cu 10 zile, când v-am prezentat planul de acţiune al şefului de la Drumuri Judeţene, Gabriel Ştika. Plan din care a copiat acum Ionuţ Popovici şi în urma căruia subliniam noi că judeţul va avea în continuare drumurile praf, ritmul în care se asfaltează fiind mult mai lent decât cel în care apar noi gropi și cratere. Dar ritmul în care ni se povesteşte şi răspovesteşte despre (aceleaşi) lucrări este pe măsura neputinţei administrative.

CITEŞTE ŞI: Marea asfaltare a drumurilor din Caraș-Severin: 54 de kilometri din 900!

banner 970 x 250