Combinatul de la Oţelu Roşu, vândut pe doi lei

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Anunţată încă din toamna anului trecut, vânzarea combinatelor Ductil Steel a avut loc la începutul acestei săptămâni, pe o sumă de nimic, ca urmare a datoriilor foarte mari şi a pierderilor înregistrate lună de lună.

UPDATE, ora 19.00

Reprezentanţii Mechel la Oţelu Roşu sunt pe lângă subiect şi au indus în eroare chiar şi autorităţile locale. Ieri s-a anunţat de către  acţionarii ruşi retragerea grupului de pe piaţa din România şi vânzarea celor patru combinate metalurgice, între care nu era nominalizat şi cel de la Oţelu Roşu. Asta i-a făcut pe unii să creadă că Ductil Steel Oţelu Roşu rămâne în portofoliul Mechel. Ei bine, nu e aşa, deoarece combinatul din oraşul cărăşean funcţiona ca punct de lucru al Mechel Group – Ductil Steel Mechel şi, cu alte cuvinte, face parte din tranzacţie.

UPDATE, ora 16.00

„Am avut astăzi o întâlnire la Primărie cu sindicatele și conducerea combinatului, situația este așa cum se știe din luna noiembrie. Ca noutate, ceea ce s-a omis să se spună ieri și azi este că Mechel nu a vândut și combinatul de la Oțelu Roșu, care rămâne pe mai departe în portofoliul Mechel“, a explicat primarul Luca Mălăiescu.

Astăzi, ora 7.30

1000x100 (3)

Grupul rus Mechel a vândut pentru 52 de euro cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România firmei Invest Nikarom din Bucureşti, controlată tot de cetăţeni ruşi. Lucrurile nu mergeau deloc bine la niciunul dintre combinatele Mechel din România. Spre exemplu, la Oţelu Roşu, oamenii au stat mai mult pe acasă în ultima vreme. Ruşii au preferat să trimită oamenii în şomaj tehnic, să le plătească 75 la sută din salarii, decât să pună lacătul pe poartă. Ar fi făcut asta doar pentru a nu înregistra pierderi importante, Mechel fiind listat la bursă şi orice închidere a combinatului ar fi dus la scăderea valorii acţiunilor.

Potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel activele din România aveau bugetate pentru acest an pierderi de 60 de milioane euro. „Mechel a transferat acţiunile tuturor activelor din România către cumpărătorul Invest Nikarom SRL, din România. Valoarea tranzacţiei este în sumă nominală de 230 lei (aproximativ 70 dolari SUA). Invest Nikarom SRL a cumpărat cele cinci active ale Mechel Group – Ductil Steel Mechel, Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte SA, Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul SA”, se precizează într-un comunicat al companiei ruse.

De ce pleacă Mechel din România?

 „Această tranzacţie reprezintă încă un pas în implementarea strategiei revizuite a Mechel cu scopul de a dezvolta liniile de producţie cheie şi de a renunţa la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului. Am anunţat anterior intenţia de a ieşi din sectorul producţiei de oţel în Europa, care produce pierderi constant atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat. Nu numai că are un impact negativ asupra rezultatelor financiare şi fluxului de numerar ale grupului, dar creşte costurile alternative, ceea ce nu ne putem permite în timp ce investim în proiecte miniere promiţătoare”, a declarat în comunicat directorul general al Mechel, Evgeny Mikhel.

Acesta a explicat şi motivele pentru care activitatea combinatelor a fost întreruptă în iarna anului trecut. „În noiembrie 2012, din cauza preţurilor nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, legate de creşterea preţurilor pentru deşeuri feroase şi de cererea slabă pentru produse finite, producţia unităţilor producătoare de oţel ale Mechel din România a fost oprită temporar. În timp ce producţia acestor unităţi a fost suspendată temporar, au fost luate toate măsurile necesare pentru a conserva capabilitatea operaţională a unităţilor şi pentru a efectua lucrări de întreţinere pe timp de iarnă”, a afirmat Evgeny Mikhel.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/