Mai mulți localnici din zona Făgetului, din județul Timiș, se pregătesc să își deschidă casele, dar și să înființeze puncte gastronomice locale în care să îi primească pe turiști. Zona are un farmec aparte și este perfectă pentru drumeții, plimbări îndelungi cu bicicleta, dar și pentru descoperirea unor incredibile lăcașuri de cult.
Pentru turiștii care vor să experimenteze gustul regiunii, Asociația de Promovare a Turismului Timiș are un proiect prin care promovează înființarea unor puncte gastronomice locale pentru punerea în valoare a bucătăriei tradiționale bănățenești.
„Ne gândim să oferim ocazia micilor producători și fermieri să deschisă aceste puncte gastronomice, în același timp, oferindu-le turiștilor posibilitatea de a experimenta acest aspect al călătoriilor legat de gustul regiunii. Este un proiect care se dorește mai amplu, pe care îl promovăm în același timp cu închirierea spațiilor din gospodăriile proprii către turiști, conform legislației în vigoare.”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului.
Casă părintească, transformată în loc de primire pentru turiști
La Pietroasa, Iosif Martinescu vrea să transforme casa părintească într-o pensiune în care turiștii să se poată bucura de mâncăruri tradiționale din Banat și de frumusețea naturii de la poalele munților Poiana Ruscă.
„Cam toate familiile sau în mare parte în satele din Pietroasa, Tomești, au gospodării cu una sau două camere libere și ne dorim foarte tare să găzduim și să îi punem la masă pe cei care doresc să rămână peste noapte. Fără îndoială, două-trei zile au ce vedea. Pe lângă drumeții, plimbări în natură, sunt foarte multe trasee pentru biciclete, mai este și turismul religios, cele două mănăstiri de la Românești și Luncani, alta la Fârdea. Eu cred că un weekend, o familie are ce vedea.”, a spus Iosif.
În zonă merită văzute cascada Șopot, dar și Pietrele Cohului, în apropiere de satul Pietroasa, pe Valea Bălească. Traseul este accesibil și familiilor care au copii.
„Interesul nostru este ca acei turiști să se bucure de rețete tradiționale, să mănânce, să doarmă în zonă. Sunt foarte multe poieni unde s-ar putea amenaja zonă de campare, se poate veni și cu cortul. La Pietroasa, familia mea are o curte mare, cu grădină generoasă și ne dorim, fără îndoială, pe viitor să dezvoltăm o asemenea capacitate turistică, chiar ne dorim să facem din casa părintească pensiune.”, a mai spus Iosif Martinescu.
Printre bunătățile cu care Iosif i-ar putea întâmpina pe turiști se numără supele tradiționale cu țăiței, găluște, dar și ciorba țărănească de cartofi, rețete vechi de prăjituri.
„O familie din Pietroasa încă mai produce pită în țăst, dorim să refacem acele cuptoare de făcut pâine tradiționale. Tot ce mânca cândva țăranul român, în general din carne de pui, pasăre și porc. Ne dorim în anii ce vor urma să trezim interesul timișorenilor vizavi de produsele naturale, produse din gospodăriile țărănești. Încercăm să îi provocăm pe turiștii de Timișoara sau de pusta Banatului cu rețetele tradiționale din zona de munte și nu lucruri sofisticate, dar ce am observat din promovarea zonei, vin foarte foarte mulți turiști și pe perioada asta ne-am dori ca acești turiști să și mănânce, dacă se poate să se și cazeze în gospodăriile țărănești.”, a povestit Iosif.
Tot în zonă, datorită programului turistic „Mic dejun la Margina”, au ajuns anul trecut turiști din Grecia, Italia și Israel. Mulți dintre ei au plecat cu bucate tradiționale super gustoase: cârnați de casă, iaurt, brânză proaspătă sau plăcinte cu mac sau cu nucă.
Într-o excursie de jumătate de zi, turiștii pleacă în căruțe pe un traseu care include: bisericile de lemn din Margina, Muzeul Satului din Sintești, Valea lui Liman sau malul Lacului Surduc, Casa tradițională din Zorani.
Ancuța Șcraba vrea să îi atragă pe turiști să facă un popas la stâna pe care o are familia ei.
„Ne-am gândit să facem un punct gastronomic local cu bunătăți de la stână, în principal, ceaun de berbecuț, mămăligă cu brânză de oaie și smântână, gulaș cu carne de miel, sucitură cu brânză, cornulețe. Avem deja pregătită bucătăria, baie separată, veselă, tacâmuri, dulapuri amenajate corespunzător, Avem o terasă mare unde putem găzdui aproximativ 40 de persoane. Noi am vrea cât mai repede să îi dăm drumul, anul acesta dacă se poate. Anul trecut au venit turiști în principal din Timișoara, elevi care să se plimbe cu căruța, dar au venit și din străinătate – Grecia, Italia, Israel.”, a spus Ancuța.
Anul trecut, zona Făgetului a fost vizitată de grupuri restrânse de turiști, dar și de foarte multe familii.
„A fost un turism în special de tip familial. Știm sigur din felul în care vin către noi solicitările și din felul în care aplicația gratuită Discover Timiș este accesată că există un interes deosebit pentru turismul rural și activitățile în aer liber, cicloturismul sau drumețiile.”, a concluzionat Delia Barbu.
Foto: Iosif Martinescu, Mic dejun la Margina, Ghidul Banatului, Discover Timiș