Compania Colterm încheie săptămânal contracte cu furnizorul de gaz, iar pentru luna ianuarie, spune viceprimarul Ruben Lațcău, ar fi asigurată funcționarea termoficării. În ceea ce privește stocurile de cărbune, tot săptămânal sunt organizate licitații pentru furnizare. În plus, compania caută furnizori și peste granițe. Viceprimarul explică faptul că la nivel național nu ar mai fi exploatări miniere care să facă față consumului de cărbune.
Pentru furnizarea de gaz către companie, Colterm funcționează cu contracte încheiate săptămânal și doar cu plata în avans. Pentru ianuarie, situația ar fi sub control, dă asigurări viceprimarul Ruben Lațcău, iar pentru luna februarie, „suntem în dialog cu Guvernul să ne asigurăm că vom primi un sprijin guvernamental și vom putea să asigurăm finanțele în așa fel încât Colterm să nu își lase abonații fără agent termic.”
Legat de stocurile de cărbune, Colterm organizează săptămânal licitații pentru furnizare. În acest moment, compania are contracte care ar putea să asigure doar luna ianuarie, peste 100.000 de tone de cărbune.
„Problema nu este lipsa sau prezența unui contract, ci faptul că nu avem, din păcate, în România exploatări miniere care să facă față consumului național de cărbune. Dacă ne uităm doar la Complexul Energetic Oltenia, acesta nu reușește să exploateze cărbune cât să furnizeze termocentralelor Turceni, Rovinari, Govora și să își îndeplinească planul de producere a electricității. Noi suntem interesați să administrăm cărbune și din afara țării. Problema este că societatea Colterm folosește ceea ce se numește pământ energetic, la o putere calorică extrem de scăzută, iar din cauza acestei nevoi de gaz care să stimuleze arderea, este nevoie și de o cantitate mare de cărbune, iar astfel de cărbune, cu randament scăzut, nu se prea folosește în alte țări și nici nu se exploatează (…). Colterm este în discuții cu producători și din afara țării pentru a putea găsi o formulă prin care să se aprovizioneze cu cărbune, având în vedere că România nu mai poate să producă nici măcar nevoia de cărbune pentru termoficarea din Timișoara, darămite pentru nevoile naționale.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Deocamdată, Colterm nu ar avea în plan sistarea furnizării apei calde pe perioada nopții, așa cum anunțau administratorii companiei aflată în insolvență, în urmă cu o săptămână.
„Cu siguranță Colterm va încerca să acționeze în așa fel încât să se asigure că va putea să furnizeze căldură în această perioadă friguroasă. Cred că în momentul acesta Colterm nu ia în considerare să sisteze apa caldă în timpul nopții, dar e o decizie pe care ei vor trebui să o ia intern. Primăria Timișoara a dat în această lună 30 de milioane de lei către Colterm, statul a mai dat 12 milioane de lei, nevoile Colterm pe o lună de iarnă se ridică la 70-80-90 de milioane, în funcție de care sunt parametri de livrare și este evident că la o asemenea sumă – în contextul în care abonații Colterm plătesc mai puțin de o cincime din costul de producție a agentului termic pe care îl consumă -, este nevoie ca toți timișorenii să contribuie cu bani. (…) E absolut necesar ca Guvernul să ne sprijine pentru că până la urmă Guvernul a creat această criză a energiei, să nu uităm că PSD ne-a adus în acest punct pe noi, pe toți, la nivel național, să plătim facturi uriașe de câte 1.000 de lei pe apartamente cu câteva camere, pentru gaze, și trebuie să sprijine și termoficarea centralizată ca să putem să trecem peste această perioadă dificilă.”, a mai spus viceprimarul.