Colonelul Liviu Groza s-a bucurat de acolo, de sus, de prietenii veniți la ultima sa lansare de carte postum

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Istoricul Liviu Groza a fost comemorat astăzi la Caransebeș, de către oameni care l-au iubit, apreciat și i-au respectat munca. Colonelul Liviu Groza spunea în timpul vieții: „Am muncit toată viața pentru a trăi și după moarte”, și iată că scrierile sale despre eroii locului sunt aduse în atenția publicului și astăzi.

Prima ediție a Simpozionului Județean ,,Oameni care au fost…”, în memoria istoricului Liviu Groza, s-a desfășurat în cadrul proiectului educativ „Gustul pentru lectură” înscris în CAEJ, la Cercul Militar Caransebeș. Cuvântul de deschidere a aparținut generalului Ion Ion, căpitanului Mihai Birău, comandantul Garnizoanei Militare, dr. Ioan Cojocaru, directorul Casei de Cultură George Suru din municipiul Caransebeș, și primarului Felix Borcean.

Cu această ocazie a fost lansată lucrarea „Caransebeșul și Marea Unire”, o carte pe care și-a dorit-o foarte mult colonelul Liviu Groza și la care a lucrat, însă a lăsat manuscrisul celei care l-a îngrijit în ultima parte a vieții, Maria Gherguță, și care a pregătit lucrarea de tipar.

În partea a doua a simpozionului au avut loc prezentări de comunicări și medalioane memorialistice, cu participare interjudețeană, având ca temă reconsiderarea valorilor naţionale, întrucât ne aflăm în anul centenarului şi afirmarea rolului personalităţilor în diferite domenii culturale, contribuția acestora la realizarea visului de veacuri al românilor de pretutindeni. Aceste lucrări vor fi inscripționate pe un CD al Simpozionului Județean cu titlul „Oameni care au fost…”.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Dintre participanți menționăm pe: profesor Melania Felicia Stepanescu, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, care a susținut comunicarea „Liviu Groza – simbol în conștiința bănățenilor”, prof. univ. dr. Martin Olaru – ”Amintiri despre colonelul Liviu Groza din perioada 1976 – 2017”, prof. Pavel Panduru – ”Omul și istoricul Liviu Groza”, prof. Carmen Rugină – ”Dincolo de orizonturi”, prof. Vasile Barbu, Serbia – ”Uzdinianul Aurel Miloș (1906 – 1988), balerin de talie mondială”, col (r) dr. Nicolae Dobra – ”Participarea locuitorilor Sebeșului la Marea Unire”, prof. Gheorghe Iosifoni – ”Mihai Drugărin Petricoane”, prof.  Nistor Iorga – ”Drumul spre Alba Iulia”, prof. Gheorghe Rancu – ”Clerul militar greco-ortodox din armata austro-ungară în Primul Război Mondial”, prof. Doriana Țunea – ”Voluntari almăjeni în marele război”, prof. Mihai Vlădia – ”Almăjul și Caransebeșul în istoria Unirii” și prof. Nicolae Danciu Petniceanu – ”Tribunul din Țara Almăjului – preot dr. Ioan Sârbu”. Cordonatorul lucrărilor a fost               prof. dr. Maria Gherguța.

„Important să înțelegem este că, atunci când memoria este bună și inima dreaptă, recunoștința nu se prescrie niciodată“, a concluzionat în cuvântarea sa comandantul Garnizoanei Militare, căpitanului Mihai Birău.

„Pentru ce a lucrat colonelul Liviu Groza (58 de cărți tipărite) exprim admirație și mulțumiri postum colonelului Groza, care ne-a fost la toți exemplu de onestitate, hărnicie, bunătate și competență. Pentru țară și pentru armata căreia col. Groza i-a făcut cinste vă spun la toți din toată inima Trăiască România, Trăiască Armata Română!“, a precizat în cuvântul său generalul Ion Ion.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/