Vandalism în parcul central din Caransebeș! Dacă generalul Dragalina ar putea să vorbească…

Dacă n-avem, de ce nu avem?; dacă avem, de ce să păstrăm?… Cam asta este mentalitatea românului, și istoria se tot repetă. Un exemplu elocvent este vandalismul de care dau dovadă anumiți caransebeșeni. Unii se plâng de mizeria de pe străzi, iar alții… pur și simplu fac mizerie și chiar distrug.


Pe pagina de Facebook a Primăriei Caransebeş câteva zeci de comentarii au fost scrise la postarea cu imaginile de vandalism din Parcul General Dragalina, parc traversat zilnic de sute de gugulani.

Mulțumim celor certați cu spiritul civic și bunul simț din Caransebeș pentru faptul că știu să păstreze bunurile publice: 11 coșuri de gunoi distruse în ultimele zile!!!”, postează Serviciul Public de Întreținere și Reparații (SPIR). De la șeful acestuia, Ion Gheorghe Ștefan, am aflat că toată isprava a întâmplat într-o singură noapte, (duminică noaptea).

„Sunt 11 coșuri distruse, pe unele le mai putem repara, pe altele nu, un coș de gunoi ca acesta costă 340 de lei, vă dați seama că nu putem să tot achiziționăm tot timpul, caransebeșenii ar trebui să se gândească înainte de a face rău”, spune Ion Gheorghe Ștefan.

Oamenii au reacționat și scriu, la comentariile de pe Facebook, că „poliția ar trebui să-i pedepsească pe cei certați cu legea… numai așa se vor lecui să mai facă rău”, „camere video și poliția locală în zonele centrale!”, „În România multe lucruri se întâmplă pentru că nu sunt legi drastice, sau care sunt nu se aplică”, „Nesimțiți!!! După aceea zice lumea că nu face primarul! Păi dacă noi nu păstrăm!”, „Probabil așa fac și acasă! Aici este vorba de bunul simț și de cei 7 ani de acasă! Lasă de dorit ceea ce se întâmplă”, „Investim zeci de mii lei pentru iluminat de Crăciun, poate ar trebui să vina cineva mai concret, care investește în siguranță, în supraveghere și iluminat stradal nu doar o lună pe an să plătim zeci de mii lei”.

Acestea sunt doar câteva comentarii lăsate la postarea de pe pagina Primăriei Caransebeș, prin care toți arată cu degetul către Poliția Locală sau acuză lipsa camerelor de supraveghere din zona centrală și spun că cei vinovați trebuie pedepsiți pentru vandalizarea parcului și distrugere.

Potrivit directorului PSIR, Ion Gheorghe Ștefan, după implementarea iluminatului stradal inteligent, în baza unui proiect depus de primărie pentru accesarea de fonduri europene, va urma introducerea unui sistem de monitorizare cu camere video în zonele intens circulate din municipiul Caransebeș, astfel că cei care continuă cu distrugerile și alte acte de vandalism vor fi depistați mai ușor și sancționați.