Colaborare între companii și profesionale

În ultima perioadă s-a putut observa o atenție deosebită acordată de Ministerul Educației școlilor profesionale. Pe lângă bursele profesionale care lasă 200 de lei lunar în buzunarul elevului disciplinat, Ministerul Educației își propune mai mult decât atât, o colaborare între diferite companii și grupuri școlare în vederea angajării ulterioare a elevilor.

Un viitor strălucit pentru elevii școlilor profesionale este prevăzut de reprezentanții Ministerului Educației. Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din cadrul ministerului, Stelian Fedorca, aflat în vizită la Reșița, a vorbit despre sistemul de colaborare între companii și școli, sistem care ar asigura un loc de muncă pentru elevi: „Discutăm să revenim la varianta cea mai bună pentru elevi și companii. Și anume, o anumită companie va solicita înainte de începerea anului școlar un număr de meșteri pe anumite domenii. Astfel, școala profesională va crea clasa respectivă și pe parcursul anilor de liceu, elevii vor face practică în cadrul companiei respective, practică plătită”, explica Stelian Fedorca.

După încheierea anilor de școală, elevii respectivi vor fi angajați pe postul pe care au făcut practică toată perioada liceului. În plină criză economică, există totuși orașe din țară unde funcționează acest tip de colaborare între școli și diferite firme de pe piață.

Chiar dacă pare a fi de nerealizat în Caraș-Severin, există totuși un liceu în Reșița care are deja implementat acest sistem. Este vorba despre Colegiul Tehnic Reșița, care are anumiți elevi ce și-au început practica în cadrul unei companii din oraș: „Colegiul Tehnic Reșița are un contract de colaborare cu o anumită firmă din oraș, contract ce presupune un protocol. Elevii efectuează practică în acea companie, iar la sfârșitul celor doi ani vor fi automat angajați”, explică Ioan Lupu, directorul Colegiului Tehnic Reșița.

Comments

 1. dan-aliosa ulici says:

  Anca Erena…bun articolul…dar baga alta poza…ca asta o stiu…:)

 2. naspa says:

  Pai daca se duce naiba UCMR-ul mai raman doar micile firme.
  Abramburica daca era desteapta cand a mai fost pe la minister, ca de Marga nu are rost sa vorbim, putea sa actioneze de atunci nu acum dupa ce colegii ei de partid au terminat industria din Romania, poate incep scolile o colaborare cu firmele de fier vechi.

 3. banatzeanul says:

  mai avem inca de taiat multe pt fier vechi…inca sunt ai nostrii la putere…:))