În zona Cornereva, fondul forestier arde de zile bune. Peste 100 de persoane intervin și acum pentru lichidarea flăcărilor care au distrus deja circa 40 de hectare de pășune și pădure. Prefectul Matei Lupu a dispus astăzi activarea Codului Portocaliu.
Primul semnal de alarmă la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin a fost dat sâmbătă, 26 octombrie, în jurul orei 16, după cum anunță George Cozariuc, prim adjunct al ISU „Semenic”. Dacă la început era vorba de circa 10 hectare de pășune, fără pericol de extindere la fondul forestier, acum s-a ajuns la 40.
„Personal m-am deplasat ieri la fața locului. Când am ajuns în zonă, incendiul se manifesta pe aproximativ 40 de hectare, la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, 25 de hectare aparținând Parcului Național Domogled, iar 15 hectare, Ocolului Silvic Mehadia”, spune George Cozariuc.
Începând de ieri, în zonă a fost trimis și un elicopter atât pentru recunoaștere, cât și pentru aruncarea apei. „Incendiul este destul de serios. Avem 20-25 de hectare litieră de fag care aparține Parcului Național Domogled, în spatele muntelui, o parte aparține Ocolului Silvic Mehadia, iar o parte de Ocolul Silvic Băile Herculane. În total, acționează 133 de oameni, plus cei care sunt cu elicopterul”, a mai explicat Cozariuc.
Se pare însă că flăcările au izbucnit cu câteva zile mai devreme, existând deja și câțiva suspecți, după cum spune Vasile Iosifescu din cadrul departamentului de protecţie şi pază a pădurii şi responsabil ISU la nivelul Direcţiei Silvice Caraş-Severin. „Incendiul se desfășoară de miercuri, nu de sâmbătă. Din ce știm noi, este un incendiu provocat de ciobani pentru zona de pășunat. Noi am fost la fața locului, s-au făcut raportările către toate instituțiile încă de miercuri. Din Teregova s-a deplasat incendiul spre Mehadia și ulterior spre Herculane”.
Dacă până deseară, elicopterul nu va rezolva problema, prefectul Matei Lupu a anunțat că se va solicita și intervenția avionului specializat. Totodată, la nevoie, vor fi chemate forțe și din județul Timiș, deocamdată la Cornereva acționând personal ISU din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj.
În zonă există și două sălașe, așa că se ia în calcul și evacuarea persoanelor care ar putea fi în pericol. De asemenea, reprezentanții Direcției Silvice vor trece la defrișări în cazul în care flăcările nu vor putea fi stăpânite. Simultan, Inspectoratul de Poliție Județean a deschis un dosar penal în acest caz pentru a stabili cine se face vinovat de producerea dezastrului. Potrivit inspectorului-șef Viorel Avram, cercetările la fața locului vor fi reluate după ce focul a fost lichidat.